Да си починем с детска поза

Една чудна асана с бързо тонизиращо действие
Да си починем с детска поза

Изморени ли сте? Разбирам ви. Седмицата беше дълга и пролетна – смениха времето, откраднаха ви от съня и сега се чувствате като изстискани лимони... Но няма страшно.

Хрумна ми един лек, който ще ви помогне да си възвърнете бързо силите. Съветвам ви, при добра възможност, веднага да изпълните т. нар. детска поза в йога. Знаете как – тук вече ви показах.

По-важният въпрос обаче е: защо?

А отговорът е прост. Асаната ще ви накара да се почувствате страхотно, да не кажа – като преродени, макар че подобно изказване сигурно ще ви прозвучи прекалено. 

1) Сред основните предимства на въпросното йога упражнение е, че то ви позволява да се отпуснете хубавичко. А съм сигурна, че имате нужда от това. 

2) На второ място, но не по значимост, асаната ви дава възможност да тренирате правилното дишане – да поемате въздух дълбоко, през носа, и да издишате продължително.

Резултатът: така снабдявате тялото си с повече кислород, което е = повече енергия или прана, както се нарича тя в древното индийско учение. Така да се каже, сега е най-подходящият момент да усетите жизнената си сила, да си грабнете малко от нея и след това да я използвате, както намерите за добре.

foter3) Нещо повече, ако практикувате йога, знаете, че детската поза е перфектен начин да си отдъхнете по време на сесия.

Подходящо е да се прави след изпълнение на т. нар. обърнати асани (стойка на глава, например). Защото помага на всеки трениращ да се възстанови след предизвикателството на сложните движения. И да продължи с нови сили практиката си.

А ако искате да се уверите във всичко, което прочетохте преди малко, просто трябва да заемете детска поза. Отпуснете се. Чуйте сърцето си. И починете качествено.

Препоръчвам ви да изпълнявате асаната всеки път, когато усетите в себе силно напрежение.

Да прибавя още, че тя е чудесен завършек на работния ден, имайте ми думата. И, разбира се, никак не е сложна за реализация, а рисковете от контузии при изпълнението ѝ са минимални.

Е, желая ви приятна почивка ;) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април