Изключи се

Прекарай пълноценно време без технологии
Изключи се

В последните години технологиите са завладели света ни изцяло и вече е трудно да си представим живот без мобилен телефон, на който можем да бъдем открити винаги, без компютър (какво ще правим през цялото си свободно време), без интернет (как ще проверим дали някой не ни търси през фейсбук, скайп, имейл... ). Оказва се, че сме се превърнали в едни малки пленници на вещите си и не можем да живеем далеч от всички тях. И тъй като всяка зависимост е вредна, а мисълта да подчиниш живота си на даден предмет е просто глупава, ви предлагаме да опитате разредена програма на ползване на всички тези вещи. Съвременните технологии трябва да останат наши помощници, а не да се превръщат в смисъл на живота ни.

Прекарайте един месец от годината без интернет

А най-добре и изцяло без компютър. Най-добрият начин да прекъснете дадена зависимост е като я осъзнаете и започнете да работите веднага по отстраняването й. Нищо фатално няма да се случи в света, ако не седнете на компютър в продължение на един месец. Ако работата ви е свързана с употребата му, тогава този месец трябва да бъде лятната ви отпуска. Лятото предлага достатъчно интересни възможности за забавления и не е нужно да ги пропилявате, като седите втренчени в компютъра. За да не ви гложди мисълта дали някой не ви пише във фейсбук, го деактивирайте за времето, в което няма да ползвате компютър. Така поне ще сте сигурни, че нямате нови съобщения и известия. А истински близките ви приятели, с които се виждате най-често, ви имат телефона и могат да ви намерят.

Дайте си почивка от непрекъснатия телефонен звън

Когато работите, има голяма вероятност да не можете да се измъкнете от десетки позвънявания на ден. Но трябва ли да е същото и когато си почивате? Затова ви съветваме да не вземате телефона си в тези случаи:

Когато сте на плажа. Там има достатъчно забавни неща и без да разговаряте по телефона непрекъснато. Ако сте с приятели, винаги има с какво друго да се развличате. Освен това е доста отегчително за другите да слушат безкраен разговор. Все пак си вземете фотоапарата, за да снимате забавните моменти с приятелите си.

Когато излизате с приятели. Вече сте се уговорили с тях и надали ще излезете същата вечер на друго място, дори и някой да ви покани в последния момент. А никой няма да ви потърси по служебен въпрос в 10 вечерта.

Когато сте на среща – Ако излизате с някого за първи път, има огромен шанс да му направи неприятно впечатление фактът, че разговаряте с него горе-долу колкото говорите и по телефона. Изключете звука на телефона си, за да опознаете другия човек и да прекарате приятно.

Когато разхождате кучето си. Няма нужда да излизате в парка или в градинката около блока с телефона си. Вместо това просто се порадвайте на малко свободно време, което да споделите с домашния си любимец. Все пак вие имате работа, приятели, срещи, а той има само вас.

Когато се лишите, макар и временно от новите технологии, ще ви остане свободно време, в което може да прочетете някоя нова книга (все пак книгите, които не сме чели, никога не свършват), да излезете с хора, с които отдавна оставяте на заден план, да спортувате повече, да спите повече и куп други неща.

Какво правите през свободното си време, което не е посветено на интернет и безкрайни разговори, ни споделете във фейсбук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април