Домашно рециклирана хартия

Смислена и забавна еко практика
Домашно рециклирана хартия

Колкото и да се стараем, в съвременния свят просто няма как да живеем природосъобразно на 100%. Въпросът е какво правим, за да се доближим максимално до тази цифра.

Много хора смятат, че дългът им към природата се изчерпва с разделно изхвърляне на отпадъците. Всъщност, начините са много, като някои от тях не само са изключително приятни, но и могат да ни бъдат от непосредствена практическа полза. Като рециклирането на хартия у дома, например.

За разлика от пластмасата и метала, рециклирането на хартия е много лесно, тъй като не изисква висока температура. Поради тази причина, то предполага доста по-малко ресурси и не е свързано с отделянето на вредни емисии, което прави заниманието още по-екологично.

Необходими материали:

  • Стар вестник

  • Блендер

  • Метална закачалка или стара картинна рамка

  • Чорапогащник

  • Голяма купа или тава

  • Хавлиена кърпа

  • Кухненска хартия

  • Топла вода

Подготовка:

Огънете металната закачалка в някаква приблизително кръгла или правоъгълна форма и я облечете в чорапогащника. Това е вашата рамка за правене на хартия. Още по-добре би било, ако разполагате със стара картинна рамка. Тя ще ви спести усилията по огъване, пък и формата й е къде-къде по-правилна. Поставете хавлиената кърпа върху подходяща за мокрене повърхност и пристъпете към...

Процес на рециклиране

Накъсайте вестника на дребни парченца, достатъчни за напълването на купата на блендера наполовина. Добавете половин чаша топла вода, след което включете уреда на най-висока скорост за няколко секунди. Продължавайте да добавяте по половин чаша топла вода и да мелите до получаването на гъста хомогенна каша. С колкото по-малко вода успеете да хомогенизирате хартията, толкова по-добре. Освен, че рециклирането ви ще бъде по-икономично, така новата ви хартия ще изсъхне далеч по-бързо.

Поставете рамката си над купата или тавата и започнете внимателно да изсипвате върху нея съдържанието на блендера. Изчакайте по-голямата част от водата да се оттече, като можете да заравните кашата по повърхността на рамката с ръка или шпатула. След това вземете парче кухненска хартия и го притиснете върху рамката, за да доизравните кашата, и за да попиете част от водата в нея.

Поставете рамката върху предварително подготвената хавлиена кърпа и внимателно притиснете върху нея два пласта кухненска хартия. Сега просто ви остава да почакате, докато рециклираната ви хартия изсъхне. Ако сте нетърпеливи, можете да ускорите процеса с помощта на сешоар.

Вече можете да отстраните кухненската харния и внимателно да "обелите" готовия лист от рамката. Той едва ли ще е подходящ за писане, но със сигурност с негова помощ ще можете да декорирате някоя стара саксия или пък да си сгънете оригами. Не сме опитвали да сложим боички в кашата, но ни се струва добра идея. Защо вие не опитате и не споделите резултатите с нас?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май