5 симптома, че страдате от диабет

Не ги пренебрегвайте!
5 симптома, че страдате от диабет

Съществуват редица знаци, с които тялото ни подсказва, че нещо се случва с нас! Необходимо е в такъв момент да обърнем внимание на детайлите и да не пренебрегваме с лека ръка и най-малките симптоми.

Едно контролно изследване и посещение при личния лекар може да спести множество главоболия на по-късен етап от време. Не всеки случай на диабет тип 2 е съпроводен от неутолима жажда, често посещение до тоалетната и изтръпване на ръцете и краката.

Предлагам ви 5 изненадващи симптома, с които можете да разберете на ранен етап, че имате проблем с кръвната захар.

1. Страдате от неприятни промени по кожата

1560906Thinkstock/Guliver

Тъмните, кафеникави петна в гънките на кожата, които често излизат на задната част на врата, лактите или кокалчетата, често са ранен предупредителен знак за прекалено високите нива на кръвната захар. Въпреки че съществуват и други фактори, които могат да предизвикат подобни кожни проблеми – измерването на кръвната захар ще е вашето сигурно доказателство, че нямате проблем. Според Д-р Sanjiv Saini, дерматолог в Edgewater, Мериленд:

"Високите нива на инсулин стимулират растежа на клетките на кожата, както и на меланина, пигмент в тези клетки, които образува тези тъмни петна.” Тестът може да покаже, че пациентът вече има диабет, но също за незнаещите ще е индикация, че имат проблем със захарта и че са извън обичайните норми." 

Първата стъпка, която трябва да направите, за да влезете в нормалните граници е да отслабнете поне 10-15 килограма.

2. Промяна в зрението

1560796Thinkstock/Guliver

Не е изключено съвсем ненадейно зрението ви да се промени. От една страна може това да е подобрение, но като че ли по-често явление е да започнете да виждате замъглено. Преди да махнете очилата, да сложите очила или да увеличите диоптъра, направете контролно изследване на кръвната захар. Според Доц. Д-р Howard Baum от Vanderbilt University:

"Аз съм имал пациенти, които споделят, че са започнали да виждат значително по-добре, когато са открили, че страдат от високата кръвна захар. При започване на лечение те отново имат нужда от своите очила.”

3. Страдате от сърбеж по кожата

Често хората, на които им откриват диабет тип 2 се оплакват, че непосредствено преди това в продължение на месеци са имали неистов сърбеж по кожата. Причината е, че диабетът влошава кръвообращението, което може да доведе до сухота и сърбеж – най-често по ръцете и долната част на краката. Имайте предвид, този симптом, защото той може да ви спаси преди да е станало твърде късно.

4. Слухът ви, като че ли намалява

1560797Thinkstock/Guliver

В случай, че се уловите как несъзнателно увеличавате силата на звука на телевизора, то определено трябва да се замислите дали да не проверите нивото на кръвната захар. Едно проучване от Националния институт на здравеопазването сигнализира, че загубата на слуха може да бъде ранен предупредителен знак за диабет тип 2. Хората с по-висока от нормалната кръвна захар, които страдат все още от инсулинова резистентност се оплакват от неразположение в слуха. Изследователите са на мнение, че диабетът уврежда кръвоносните съдове и нервите на вътрешното ухо, което води до намаляване на слуха.

5. Хъркате

"Около половината пациенти страдащи от диабет тип 2 имат нарушено дишане при сън”, казва Д-р Osama Hamdy, директор на болничното управление на диабет при Joslin Diabetes Center in Boston.


В случай, че сте сънливи през деня, а през нощта хъркате, така че никой в дома ви не може да спи, то обезателно проверете нивото на кръвната си захар. Дори и да не отчете, че имате завишени нива – обезателно вземете мерки да се освободите от излишното тегло и да започнете редовно да се занимавате със спорт.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април