(Не)приятно ми е, кортизол!

Бързо запознанство с хормона на стреса
(Не)приятно ми е, кортизол!

Най-важното

Глюконеогенеза - формирането на глюкоза в черния дроб от определени аминокиселини (протеин), глицерол (мазнини) и други вещества

Случвало ми се е да говоря за кортизол и околните да останат в впечатление, че става дума за някакво лекарство. Ето защо ще ви го представя с популярното му алтернативно му прозвище – хормон на стреса. Всъщност, това наименование е доста едностранчиво, тъй като стресът не е единствената причина за секрецията на кортизол, но да започнем отначало.

Става дума за хормон от групата на глюкокортикоидите, който се произвежда от надбъбречните жлези. Обикновено нивата му са най-високи рано сутрин и по време на стрес. Това се обяснява с функциите, които изпълнява той в тялото ни. Основната задача на кортизола е да повишава кръвната захар чрез глюконеогенеза*.

1037465WikipediaТова е хубаво нещо, тъй като така се снабдяваме с "бърза" енергия в ситуации, в които най-много се нуждаем от нея. С негова помощ започваме деня си по-лесно и сме по-продуктивни в напрегнатите моменти. Различни изследвания демонстрират, че кортизолът има положителен ефект върху паметта и имунитета (в краткосрочен аспект). Освен това понижава чувствителността към болка. С други думи, тялото ни неслучайно е надарено със способността да секретира това вещество – то има нужда от него, за да оцелява. Благодарение на него нашите предшественици са спасявали живота си в най-различни екстремни ситуации.

Проблемът е, че модерният човек разпознава като екстремна ситуация твърде много явления, прекалено често. Независимо дали става дума за задръстване, краен срок на проект в работа, повредено казанче на тоалетната или половинката, която е решила, че точно днес ще се държи по "онзи начин", ние реагираме така, както навремето сме реагирали при близки срещи със саблезъб тигър. Ето как се стига до хронично завишени нива на кортизол, при това в моменти, в които нямаме абсолютно никаква нужда от него. Това може да доведе до редица здравословни проблеми, в това число:

  • Нарушени познавателни способности

  • Потисната функция на щитовидната жлеза

  • Нестабилно ниво на кръвна захар

  • Намалена костна плътност

  • Намалена мускулна маса (кортизолът е катаболен хормон)

  • Целулит (поради разграждане на колагена в кожата)

  • Гастрит и язва (кортизолът стимулира секрецията на стомашен сок)

  • Повишено кръвно налягане

  • Понижен имунитет

  • Понижено либидо и плодовитост

  • Не на последно място – повишено количество подкожни мазнини в коремната област, което от своя страна се асоциира с много повече заболявания, отколкото надебеляването в други зони на тялото. Сред тях са диабетът и сърдечно-съдовите проблеми от всякакъв характер.

Най-интересното може би е, че секрецията на кортизол варира от човек до човек. Причината за това е не само различната съдба, която спохожда различните хора, но и склонността на всеки да интерпретира ситуациите по различен начин. Някои обожават да говорят пред публика, докато други губят ума и дума, ако им се наложи подобно нещо.

Ако се случва така, че имате упорити натрупвания на мазнини в областта около пъпа, а напъните ви качите някой друг мускул сякаш отиват в небитието, помислете как да управлявате стреса си. Бездействайте. Спете по-качествено. Тренирайте редовно, но не и прекалено много. Научете се да казвате "Не!". Преразгледайте приоритетите си и начина, по който реагирате на случките в живота си. И не на последно място, четете ни редовно. За целта можете да ни харесате на https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април