Завишената консумация на фруктоза освен от плодовете ни кара да се чувстваме по-гладни, сочат най-новите изследвания проведени от американски учени пише шведския ежедневник Афтонбладет.
Храната богата на фруктоза увеличава желанието за поглъщане на повече калории.
Според новите данни фруктозата присъства все повече, като добавка в пакетираните продукти за диебетици, което увеличава рисковете в пъти.
След проведената поредица от изследвания е доказано, че фруктозата занижава чувствителността към инсулина в организма и влияе на метаболизирането на мазнините. Тези промени водят до покачване на
телесното тегло, затлъстяване и повишават риска от сърдечно-съдови заболявания, казва ученият Кристиан Бенедикт от университета в Упсала.
Според Кристиян Бенедикт когато ядем фруктоза, инсулинът улеснява усвояването на глюкозатa и когато достигне мозъка, той намалява активността на тези зони, които контролират апетита.
Когато човек е ял и приел достатъчно енергия, тези зони трябва да сигнализират, че трябва да спрем да ядем. Но фруктозата не прави това и ние продължаваме да се чувстваме гладни – въпреки че
глюкозата и фруктозата имат същото съдържание на калории. Това е сериозен проблем според учения, тъй като фруктозата присъства като добавка в много хранителни продукти, за които ние дори не
знаем.
Другият сериозен проблем е, че мазнините се отлагат предимно около вътрешните органи и по-малко в подкожните слоеве. Според лекарите приемът на голямо количество фруктоза в съчетание с
висококалорична и богата на мазнини храна може да доведе до лептинова резистентност, като по този начин се затруднява поддържането на баланса между хранителния прием и енергийните нужди на
организма. Според някои специалисти фруктозата в растенията не може да предизвика лептинова резистентност при здравите хора, независимо от количеството плодове, които поглъщаме.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Добави коментар