Тя е бременна! И не иска да чува това

Няколко неща, които не е препоръчително да казвате на една бъдеща майка
Тя е бременна! И не иска да чува това

Тя се намира в един от най-вълнуващите периоди от живота си – бременността. Всеки ден за нея е различен и изпълнен с емоции от всякакво естество. Умът ѝ е натоварен с мисли, всяка от които претендира да е по-шантава от другите.

Така че не се учудвайте, ако предишното ѝ страхотно чувство за хумор "не работи" и, че понякога, вместо да я зарадват, закачките ви по-скоро я дразнят, дори натъжават. Ситуацията е (б)временна и ще премине (може би, а може би няма).

Но дотогава бъдете нащрек и внимавайте в изказванията си. Бъдете сигурни, бременната жена определено не обича да чува ей тези реплики:

"Днес пак не си на кеф. Тези хормони ще те побъркат, ей".

Да, хормоналният дисбаланс, който настъпва при бременност, често е причина за рязка смяна в настроенията и склонност към депресивни състояния. Но, така или иначе, след първото тримесечие нещата бавно и постепенно започват да се нормализират. Лошото настроение и нервите могат да са резултат от съвсем други, външни, обстоятелства – работата, страховете, тревожността, липсата на разбиране, липсата на подкрепа... :) Не можем винаги да обвиняваме хормоните за всяко нещо, нали?

Към компанията: "Хайде, да ходим на дискотека!", към бременната: "О, ти май няма да можеш да дойдеш..."

Да, тя не може. В момента в главата ѝ има съвсем други мисли. Не, че не ѝ се танцува и забавлява, напротив. Но е почти полунощ, а на нея ѝ се спи още от осем вечерта. Уважила е с присъствието си партито, но не може да продължи да купонясва със същото темпо, както преди. Факт, който няма нужда да ѝ се натяква многократно.

"Какво си се притеснила! Толкова жени преди теб са родили :)"

Разбира се, че е така. Но бременността е индивидуално приключение, при някои – със сериозни усложнения. И горната фраза не звучи нито успокояващо, нито на място, особено ако ти я каже някой, който не възнамерява да ражда скоро.

"Пуф, пак ме остави на сухо" - реплика от половинката

Много е вероятно, особено в първите месеци от бременността, жената да няма и капчица желание за секс. Гаденето, цялостното неразположение, грижите... Те са страстоубийци, откъдето и да ги погледнете. Това не означава, че бъдещата майка няма нужда от секс и романтика! Затова, вместо да се възприема като жертва, любимият мъж трябва да прояви разбиране, спокойствие, такт – да я предразположи към ласки и нежност в този период от живота ѝ. А не да ѝ мрънка непрекъснато и да я депресира още повече...

Спираме дотук по въпроса за правилната комуникация с бременните. Следващия път ще продължим темата. Междувременно, мили бременни, ще се радвам, ако споделите тук или във фейсбук какво ви дразни в отношението на другите към вас :) Ще се завърже интересна дискусия, сигурна съм. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май