От студ умри, но слаб бъди?!

Полухаотични размишления за връзката между температурата и метаболизма
От студ умри, но слаб бъди?!

С настъпването на първите студени дни за този сезон, вероятно сте преоткрили и способността си да треперите и тракате със зъби. И докато това едва ли ви прави щастливи, всъщност имате известен повод за задоволство. Вибрациите под акомпанимента на звуци, способни да засрамят всеки уважаващ себе си чифт кастанети, на практика са израз на опитите на тялото ви да се стопли. Тези опити се състоят в неволеви съкращения на мускулните групи около жизненоважните ви органи. По този начин се генерира топлина и, забележете – изразходва се значително количество енергия (т.е. калории).

Всъщност, хомеотермията (поддържането на постоянна телесната температура, която се върти около 37ºС) е функцията, на която дължим приблизително 50% от общия си енергоразход. Това е кажи-речи 5 пъти повече, отколкото изразходваме по време на физическа активност в качеството си на сравнително заседнали съвременни хора.

Казваме, че телесната температура "се върти" около определени градуси, защото тя има склонността да варира при различните хора и дори в един и същи човек, намиращ се в различни състояния и ситуации. Което, от своя страна, намира израз в значителни различия в енергоразхода на тези хора или този човек. Добре известно е, например, че дори и съвсем слабо покачване на телесната температура сериозно може да ускори метаболизма (затопляне на тялото с един градус по Целзий се асоциира с 10-13% завишена консумация на кислород).

inm.comОсвен това, метаболитното ниво варира и взависимост от климата – средностатистически то е по-високо в полярните пояси, отколкото в тропиците. Това се дължи не само на по-интензивното треперене, но и на завишената активност на кафява мастна тъкан, която също гори калории в старанието си да ни стопли. Години наред се считаше, че този специфичен вид мазнини е характерен единствено за бебетата (които са неспособни да треперят) и с напредването на възрастта изчезва. Някои изследвания от последното десетилетие обаче недвусмислено показаха, че възрастните пазят известно количество от тази тъкан в областта около врата и ключиците и тя все още е метаболитно активна при охлаждане (само 50 гр от нея са в състояние да изгорят от 300 до 500 допълнителни калории дневно, което се равнява на около 45 минути плуване или половин час скачане на въже).

В контекста на казаното дотук, съвсем не е учудващо, че тялото проявява склонност да намалява температурата си по време на калорийна рестрикция (т.е. периоди на гладуване или диетиране). По този начин то ще има нужда от много по-малко гориво, за да се топли. Интересното е, че при някои хора подобно самоохлаждане (и съответно занижен енергоразход) се наблюдава и по време на нощен сън.

inm.comВъпреки оскъдността на научните данни към настоящия момент, съществува вероятност състоянието на някои хора с наднормено тегло да се дължи на един допълнителнен фактор, който досега не е бил включван в сметката. Това е забавеният метаболизъм – следствие от по-ниска телесна температура по принцип, по-рязък спад в телесната температура през нощта и по време на диета, по-слабо покачване на същата по време на физическа активност и след хранене.

Тук роля навярно играе и вариращата между различните хора топлолюбивост. Логично е тези, които предпочитат студа, да изгарят и доста повече калории посредством хомеотермия. От друга страна, зиморничавите индивиди ще разчитат по-скоро на външни източници на топлина като парно, калорифери, печки, дрехи и т.н., като по този начин ще спестят на тялото си усилията по загряване отвътре.

По всичко личи, че зимата вече тропа на вратата. Засега сме твърдо решени да кажем "Не!" на вълнените пуловери и ръкавиците, за да проверим колко от складираните през безгрижното лято калории ще успеем да уморим от студ :)

Няма да сме единствени, но вярваме, че логиката, която подкрепя нашия опит, е доста по-солидна.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април