Основни киселинни положения

Как диетата влияе върху киселинността в тялото ни и какви могат да бъдат здравословните последици от това?
Основни киселинни положения

Правило ли ви е впечатление как обикновено най-много се говори за нещата, от които разбираме най-малко. Едно от тези неща, наред с политиката и футбола, е киселинността на храните. Знаем, че сте внимавали в час по химия и затова навярно си спомняте, че киселината е вещество, което отдава водородни йони при разтварянето си. Основа, от своя страна, е всяка субстанция, която проявява склонност да приема намиращите се в един разтвор водородни йони. В този смисъл тя може да се разглежда като химически противоположна на киселината.

Дотук със сложностите, които и без това си знаете. Всички ние сме твърде наясно с поне няколко от заобикалящите ни киселини и основи. Вземете за пример лимоновия сок и оцета, които са битови киселини, и содата за хляб, която е основа. Има един тънък момент обаче.

Когато говорим за киселини и основи в тялото, нещата не стоят по начина, по който повечето хора биха си го представили. Всъщност, в тялото ни могат да се отделят киселини дори и в резултат от усвояването на хранителни вещества от некиселинен характер. Киселини се формират и благодарение на други тривиални метаболитни процеси като дишането, например.

Една от основните регулаторни системи, които ни предпазват от евентуална прекомерна киселинност (и по-рядко алкалност), са бъбреците. Те разпознават веществата, с които се удостояваме всеки ден, като киселинно-формиращи или като алкално(основно)-формиращи и поддържат нивото на рН в много тесни граници.

Ако този баланс бъде нарушен, клетките ни не биха били в състояние да функционират нормално. Подобно нарушение обикновено настъпва в резултат от системна консумация на прекомерно киселинна диета. Това, от своя страна, е предпоставка за възникването на здравословни проблеми като:

  • Забавен растеж и загуба на мускулна маса

  • Хипофункция на щитовидната жлеза

  • Завишени нива на кортизол

  • Нарушена регулация на минералите в тялото

  • Занижена кислородна консумация и др.

inm.comПоявата на тези състояния се дължи на факта, че, за да неутрализира високата киселинност на менюто ни, тялото прибягва до своеобразни "буфери" под формата на минерали и протеини. Такива, са калцият и фосфорът, които се намират в изобилие във вашите добри стари кокали. Всъщност, една от основните причини за възникването на остеопороза в развитите държави е не толкова недостатъчният прием на калций, а по-скоро прекомерната консумация на киселинни храни. Нуждата от последващо елиминиране на тези извлечени минерали на свой ред създава и доста добри шансове за образуването на камъни в бъбреците, за които знаем, че са, меко казано, умопомрачително болезнени.

Друго вещество, което се използва за буфериране на киселините от храната, е аминокиселината глутамин. Тя пък се намира най-вече в скелетната мускулатура и всяко негово извличане оттам ви връща една крачка назад в опитите ви да качите някой друг килограм активно тегло.

Горе-долу това бяха лошите новини за днес. За края на тази седмица се подготвя позитивната ни емисия, от която ще научите как да подходите към храната и хранителните си добавки, за да си спестите един куп здравословни драми.

А дотогава – постарайте се да не киселеете твърде много :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април