Мозъчни вълни за начинаещи: Невротрансмитерите!

Въведение от един лаик за други лаици
Мозъчни вълни за начинаещи: Невротрансмитерите!

Най-важното

Понякога е трудно да се направи разликата между невротрансмитер и хормон. Всъщност, тези наименования са условни. Някои химикали като допамина и серотонина, например, могат да бъдат класифицирани и в двете категории. Разликата е, че невротрансмитерите се отделят от неврони в близост до целта си (друг неврон или клетка), докато хормоните се секретират от жлези и се транспортират по кръвен път до по-отдалечени органи.

Поздравявам ви за това, че отворихте тази статия. Не са много хората, които могат да прочетат думата "невротрансмитер", без да се запънат, камо ли да демонстрират смелостта да проверят що за чудо на чудесата е това.

Едва наскоро започнах да се интересувам от невротрансмитери и трябва да призная, че бях сломен от недостъпния начин, по който те са представени на широката интернет аудитория. С настоящата поредица от материали ще направя опит да опростя нещата, доколкото това може да бъде по силите на един човек, който разбира от материята съвсем малко повече от нищо.

Всеки ден между мозъка ни и десетките милиарди нервни клетки (неврони) в тялото ни прехвърчат съобщения, които ни карат на функционираме по определен начин. Пощальоните, пренасящи тези съобщения, всъщност са едни молекули, които днес науката е обединила под общото наименование невротрансмитери или медиатори.

Важно е да споменем, че невроните не се намират в директен контакт помежду си, а са разделени от малки пространства, известни още като синапси. Задачата на невротрансмитерите е да прескачат между тях, за да осигурят непрекъснат поток на информацията. Правейки това, те всъщност не проникват в следващия неврон, а просто "отключват" специални "ключалки" (рецептори) на повърхността му. По този начин го модулират така, че да предаде съобщението нататък по веригата.

Това "отключване" може да има или възбудителен (предизвикващ действие) или потискащ (предизвикващ бездействие) ефект върху невроните, в зависимост от вида на медиатора и най-вече – от вида рецептор, който той активира.

Веднъж достигнал целта си, невротрансмитерът трябва да бъде елиминиран, което става или чрез разграждането му от специфични ензими, или посредством извеждането му извън синаптичната връзка.

Сигурно сте чували наименования като допамин, мелатонин, норадреналин, окситоцин и ендорфин. Това са само малка част от десетките невротрансмитери, които тялото ви произвежда на ежедневна база. За някои от тях ще стане дума в следващите части от настоящата поредица, а други няма да споменавам в близко бъдеще, защото умът ми не ги побира.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 15.06.2012 | 09:59
    Отговор на коментар #1 от : Здравейте, Деси! Много Ви благодаря за обратната връзка. Други статии от тази поредица можете да видите, ако напишете в търсачката "мозъчни вълни за начинаещи" или копирате този адрес в адресното поле на браузъра си: http://goo.gl/ut2xm
  • 1
    от Не е посочен | 14.06.2012 | 20:37
    Здравейте г-н Русев! Благодаря Ви за този полезен и напълно разбираем материал. Аз също съм лаик, но темата ме интересува и намирам подготвеното от Вас за едно напълно достъпно и изчерпателно обяснение. На мен лично ми беше много полезно. Ако имате подобни материали за 5 - те вида мозъчни вълни, ще се радвам, ако скоро ги публикувате. Успех. Деси Атанасова

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април