Може ли да се хване инфекция от пот

От кого трябва да се пазите по-упорито
Може ли да се хване инфекция от пот

Жегите все още се усещат и потта се лее на едро В залата, в градския транспорт, на пейката, на която искате да седнете... вероятността да се сблъскате с потно петно е голяма. А по-лошото е, че някои се отъркват у вас (в градския транспорт или на опашката в претъпкания магазин). За съжаление не всички хора са в перфектно здраве и поддържат перфектна хигиена, така че въпросът дали може да ви заразят с нещо лошо, е повече от логичен.

Ето и какво твърди науката по въпроса: Има инфекции, които могат да бъдат пренесени и прихванати чрез потта!

 

MRSA

Methicillin-resistant Staphylococcus aureus е много упорита бактерия, виновна за много инфекции. Тя се лекува трудно дори с антибиотик и води до рани по кожата, парене, и инфекции на дробовете, кръвта и уринарния тракт. Може лесно да се предаде чрез потта.

Хепатит Б

Все още спорно, но в едно изследване се твърди, че хепатит може да се предава чрез потта в контактни спортове. Официално се води, че той се предава чрез отворени рани, но проучване сред Олимпийски борци показва, че 11% от участниците са имали вирус компоненти в потта, с нива почти като тези в кръвта. Изследването е публикувано в сп. British Journal of SportsMedicine.

Настинка, грипни вируси

Макар че потта сама по себе си не съдържа вируса, той може да попадне върху кожата чрез търкане на носа, кихане, кашляне и дори дишане. Потта става носител на вируса и попада в следващия носител при допир.

Херпес

Има много дебати дали херпесът може да се предаде индиректно (например чрез пот) или не. Някои изследвания показват, че контактът кожа с кожа може да предава HSV-1 и HSV-2, докато други потвърждават, че вирусната патология се нуждае от продължителен контакт и триене, за да се осъществи предаването.

Хепатит А, хепатит С и СПИН

И трите вируса не се предават чрез случаен контакт с пот, кихане, кашляне.

ХИВ се съдържа във всички телесни течности в различна концентрация. За да предизвика заразяване той трябва да бъде в достатъчно количество, т. е. концентрацията му да бъде достатъчно висока.

ХИВ се съдържа в концентрация, която може да предизвика заразяване в кръвта (вкл. менструалната), семенната течност, вагиналните секрети и кърмата. Концентрацията на вируса в други телесни течности (напр. слюнка, пот) е толкова ниска, че не е възможно да се осъществи инфектиране.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Лъв
23 юли – 23 август