Мини-стратегии за сладки сънища

Марш по креватите!
Мини-стратегии за сладки сънища

Качеството на живота, който живеем е пряко свързано с качеството на съня, който спим. Привидно пасивна дейност като съня е от критично значение за здравето, дълголетието, имунната система, възстановяването след физическа дейност, познавателните способности, адекватността, рефлексите и какво ли още не. Независимо от това, сънят е на челно място сред "благата", от които се лишаваме поради необходимост или в името на по-забавни занимания. Благодарение на това, все повече от нас се превръщат в сиво-лилави зомбита, олюляващи се наляво-надясно с торбички под очите и халби с кафе в ръцете. Ако не искате това да се случва и с вас, четете нататък.

Нашият циркаден (24-часов) ритъм в голяма степен се влияе и е зависим от светлината. Поради липсата на изкуствени източници на осветление, нашите предци в общи линии са си лягали със залеза и са ставали с изгрева. С изключение на случаите, когато са гледали световното по бой с камъни, естествено. Стремете се в максимална степен да се придържате към тези норми:

  • Спете на тъмно. На съвсем тъмно. Спуснете щорите, изключете цифровия приемник на телевизора, изгонете светулките от стаята. Ако това е невъзможно, носете маска за очи.
  • Четете преди лягане. Вместо да припаднете с лаптопа или дистанционното в скута, пробвайте да се разсеете с книга или списание. Синята светлина от екрана ще потисне секрецията на мелатонин, който е определящ за качеството на съня ви. Освен това четенето има по-приспивен ефект от зяпането в телевизора, тъй като е активна дейност.
  • Инсталирайте си F.lux . Това е безплатна програма, която вечерно време редуцира емисията на синя светлина от монитора ви и симулира слънчева светлина през деня.
  • За по-добро събуждане и бодрост през деня, намерете начин да се излагате на естествена синя светлина. Излезте на терасата веднага след ставане сутрин и погледайте небето. Използвайте всеки удобен момент, за да излезете на чист въздух през деня.

 

Други трикове:

  • Намерете си източник на бял шум. Това е равномерен, ненатрапчив звук, който ви "хипнотизира" и ви помага да спите по-добре. Може да е нещо тривиално като вентилатор или филтър за аквариум.
  • Осигурете си достатъчен прием на тиамин. Тиаминът се намира в месото - особено в свинското месо и органите. Недостигът му има сериозно отражение върху качеството на съня. Слънчогледовото семе също е богато на тиамин в случай, че не си падате по беконче и пилешки дробчета.
  • Приемайте магнезий (и/или цинк). Най-добрият начин да си набавите магнезий е да ядете зеленолистни зеленчуци като спанак и ядки. Богати на цинк са месото и ракообразните. Ако предпочитате, бихте могли да приемате тези минерали като добавки. Най-добре усвояемите им форми завършват на "-ат".
  • Спете на хладно. Повечето хора свързват топлината със съня, но всъщност по-добре се спи на по-ниски температури. Проверете как ще се чувствате, ако намалите градусите в спалнята, вземете си хладен душ или натъркате китките и стъпалата си с лед преди лягане.
  • Създайте си вечерен ритуал. Комбинирайте няколко или всички от препоръките по-горе в ритуал, който изпълнявате всяка вечер преди лягане. Подобна регулярна "програма" ще служи като знак за циркадиевия ви часовник да превключи тялото в режим за сън.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април