Какво не ни казва BMI?

Не е важно колко тежите, но и как...
Какво не ни казва BMI?

Толкова много сме свикнали с думи и изрази от сорта на "излишни килограми" и "наднормено тегло", че може би почти не се замисляме какво точно стои зад тях. А замислим ли се, ще открием един показател, който е изключително популярен и се нарича индекс на телесната маса (ИТМ или BMI).

Това е число, което се изчислява сравнително лесно и ви дава уникалния шанс да попаднете в една от общо четири категории – поднормено тегло (резултат под 18,5 кг/м2), нормално тегло (18,5 – 24,9 кг/м2), наднормено тегло (25 – 29,9 кг/м2) или затлъстялост (над 30 кг/м2). Всичко това е много хубаво дотолкова, доколкото ни предоставя възможност с лекота да изведем една величина, която е съпоставима между много хора и ни дава приблизителна представа за тяхната относителна маса. Много специалисти (някои квалифицирани, други – не чак толкова) разчитат на този индекс, за да правят препоръки във връзка с диетата или физическата активност, но не вземат предвид няколко основни проблема, които изникват при прилагането му като универсален шаблон.

ИТМ не отчита съотношението активно тегло/мазнини. Може би се повтаряме, но почти всеки, който си е направил усилието да вдига разни тежки неща за повече от година, рискува да попадне в някоя от "грешните категории". Но да приемем, че мускулестите хора знаят, че са мускулести и не биха се доверили толкова лесно на въпросния показател.

inm.comТук възниква далеч по-сложният въпрос за хората, които са дебели, но не го знаят, защото не им личи. На английски това състояние се определя като skinny-fat, но все още никой не се е осмелил да го побългари, затова ще бъдем по-описателни. Обикновено става дума за индивиди (в повечето случаи жени) със сравнително ниско активно тегло и висок процент подкожни мазнини, които често са равномерно разпределени по тялото по един изключително заблуждаващ начин. Същите тези хора нерядко се вписват идеално в стандартизираните от ИТМ рамки и това може допринесе за задълбочаване на тяхната самозаблуда.

Трети, съвсем отделен въпрос е, че индексът на телесната маса може да варира и взависимост от водния баланс в тялото, за който вече сме разговаряли тук.

ИТМ сравнява ябълки и круши. И преди е ставало дума, че разпределението на подкожните мазнини може да каже много повече за нашето здраве, отколкото общото им количество. Много изследвания демонстрират, че хората, които пълнеят повече в областта на пояса (т.нар. ябълки) са много по-предразположени към редица заболявания и, като цяло, са с по-висока смъртност от крушите (по-склонните да трупат мазнини в долната част на тялото). По този начин можем да имаме двама души с абсолютно еднакъв индекс на телесната маса, но коренно различен хормонален баланс и общо здравословно състояние.

inm.comИТМ не винаги се променя в отговор на вашите действия. Нека си представим един човек, който се изхранва с джънк (2500 калории дневно) и физическата му активност клони към нула. Тъй като индексът на телесната му маса е 26, той си дава сметка, че нещата не отиват на добре и започва да се храни с истинска храна (3000 калории дневно) и да тренира с тежести 3 пъти седмично. Половин година по-късно неговият ИТМ отново е 26. Човекът игнорира факта, че се чувства далеч по-добре и решава, че действията му нямат ефект, поради което ги преустановява.

Винаги сме били поддръжници на схващането, че здравето нито е пухкаво, нито кльощаво, а е такова, каквото сами си го направим. Съществуват много начини, по които то може да бъде измерено, но ИТМ не е най-обективният от тях. Ако искате да добиете по-реална представа за това не само колко тежите, но и "как" тежите, най-добре се обърнете към специалист, който може да измери процента мазнини в тялото ви с помощта на калипер. Разбира се, вариантът да се доверявате на огледалото и личните си усещания винаги е в сила.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 21.02.2012 | 12:00
    Отговор на коментар #1 от : Стискаме палци и правим каквото ни е по силите :) Поздрави!
  • 1
    от Не е посочен | 20.02.2012 | 20:20
    Отново много хубава статия, много се радвам, че повдигна тази тема! :) Lift heavy things - това е истината и все повече хора я разбират, макар и често след многократно и безрезултатно блъскане в стената на кардиото. Моето впечатление е, че у нас дори не се обръща толкова внимание на ИТМ, колкото на килограмите, особено при жените. И се поддържат едни нереалистични представи за "норма" от 50 кг при ръст 1,70 м или нагоре... И се задават въпроси от рода на "как да сваля коремчето"... А в същото време мазнините се имат за враг... Но нагласата по света се променя, ще започне да се променя и у нас, надявам се.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април