Истината зад слънчевото изгаряне

Няколко любопитни подробности
Истината зад слънчевото изгаряне

Не знаем за вас, но ние порядъчно изгоряхме това лято - със стара кола и със солидна изравнителна сметка за парно :) А като за капак, почти изгоряхме и физически! По време на една, иначе страхотна, разходка в планината слънцето се постара да зачерви цялото ни тяло.

Болезненият опит ни даде добра причина да научим няколко любопитни подробности за слънчевото изгаряне и последиците му.

Вижте ги, ако ви е сполетяла същата съдба:

Прозорецът vs. лъчите

Започваме днешния слънчев обзор с една сравнително добра новина. Оказва се, че стъклото блокира UVB лъчите, виновници за изгарянето.

За съжаление обаче, то няма сили да спре т. нар. UVA лъчи. Тези разбойници навлизат дълбоко през епидермиса. Разрушават протеиновите нишки, които изграждат колагена и увеличават риска от рак на кожата. Лошото е, че сме изложени на тяхното действие 1000 пъти повече в сравнение с UVB лъчите.

Така че, ако прекарвате твърде много време край слънчев прозорец, не забравяйте да покриете лицето си със слънцезащитен крем. И като стана дума за това...

SPF-80 е повече от SPF-50?

На пръв поглед изглежда, че колкото по-висок е факторът на крема ви, толкова по-сигурна е защитата ви срещу слънцето. И горе-долу е така. Крем със SPF-100 би трябвало да ви осигури 99% превенция срещу слънчево изгаряне.

По важният въпрос обаче е колко често и как нанасяте въпросния продукт. И още: дали последният разполага с филтри както за UVB, така и за UVA лъчи.

Защото, както казахме по-горе, вторите даже са по-опасни и могат да доведат до трагични последици. За да се предпазите от тях, уверете се, че купувате качествени слънцезащитни продукти. Добре е те да съдържат цинков оксид, тъй като въпросното съединение е добре познато със своята удивителна способност да абсорбира ултравиолетовите лъчи.

В съдържанието потърсете и тези приятели на кожата ви: титанов диоксид, авобензон и бензофенон.

Нацапайте се хубаво поне 20-30 минути преди да се изложите на слънце. Така ще позволите на крема да се абсорбира добре от кожата. Повтаряйте процедурата след плуване или след обилно изпотяване.

Антибиотиците vs. лъчите

Смята се, че някои антибиотици повишават слънчевата чувствителност и риска от изгаряне. За това е добре, ако приемате подобни медикаменти, да ограничите престоя си на плажа. Междувременно, погрижете се да сте добре защитени.

А сега остава да си пожелаем по-малко слънчеви трагедии! :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май