За оксидативния стрес, скептично погледнато

Нов прочит на окисляването
За оксидативния стрес, скептично погледнато

Ах, този световен гадняр, виновник за преждевременното стареене на любимите ни клетки! Мразим го ужасно и се борим с него на всички равнища, но най-редовно - с цяла шепа антиоксиданти.

Ново изследване обаче твърди, че може би нямаме основание да се страхуваме толкова от оксидативния стрес (ако сте забравили кой го причинява, може да се върнете тук).

Въпросното проучване, ръководено от д-р Тобиас Дик от немския институт за изследвания на рака, е първото, при което окисляването на клетките се наблюдава в тялото на живо същество. Досегашните експерименти са извършвани само на ниво изолирани клетки.

Експериментът

Опитните мишки тук били... винарки. Сещате се кои – онези, които налазват кухнята ви, ако оставите плодовете да изгният във фруктиерата, вместо да ги изядете, както си му е редът.

С помощта на специални биосензори, регистриращи чрез светлинен сигнал степента на окисляване във всички клетки, научният екип наблюдавал по какъв начин то повлиява функционирането и развитието на мушичките през целия им живот.

Любопитното било, че дори на равнище ларва, учените установили наличието на различни нива на оксиданти в различните тъкани. Кръвните клетки, например, образували повече от тях, отколкото мускулните. 

Освен това, единствените оксиданти, чиито брой се увеличавал с възрастта, били локализирани в стомашно-чревната система на винарките. Колкото по-продължителен бил животът на "участничките", толкова по-засилен бил процесът на окисляване в посочената област. 

Изненадата е, че след като приели силен антиоксидант, процесите на окисляване в организма на мушичките не се забавили. Обратното! Ускорили се чувствително. 

"Оказва се, че индивидуалното наблюдение на една отделна клетка не може да покаже какъв реално е оксидативният статус на целия организъм. Нито дали окисляването е толкова опасно, колкото сме чували, че е", коментира д-р Дик.

Специалистът признава, че все пак тези открития са недостатъчни за глобални изводи и заключения, защото става въпрос за устройство на мухи, а не на хора. С други думи, на екипа предстоят нови изследвания, но този път с бозайници.

А докато изчакате резултатите, ви съветваме да продължите да приемате храни, богати на антиоксиданти. Без да прекалявате, разбира се. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май