Забравете за захарта в храната!

Когато природата ни предлага много по-полезни и също така вкусни заместители
Забравете за захарта в храната!

Човечеството употребява захар от хилядолетия. Желанието на съвременния човек да "хапне нещо сладко" и прекомерното хапване на "това сладко", водят до различни болести. Няма как да знаем със сигурност колко точно добавена захар има в готовите продукти. Затова ви предлагам няколко чудесни заместителя, с които да приготвите също толкова вкусни домашни сладкиши, но далеч по-полезни.

Мед

Медът е познат на човечеството от древни времена. Той е източник на лесно усвоими въглехидрати и бързо освобождаваща се енергия. С него можете да замените захарта в кафето, чая или лимонадата, както и в различни кремове и сладкиши, които не изискват печене. Внимавайте с високите градуси и меда, защото при температура от над 60 градуса, той не само губи полезните си свойства, но може и да е опасен.

Сироп от кафяв ориз

Сиропът от кафяв ориз можете да си приготвите и сами. За целта сварете ориза и го оставете да ферментира. В следствие на ферментацията се получава много сладка консистенция, която можете да използвате като естествен подсладител по същия начин както меда.

Сироп от агаве

Сиропът от агаве се извлича от сърцевината на растението агаве. Сиропът от агаве може да се използва като универсален подсладител на зърнени храни, всякакви напитки, десерти и е подходящ дори за печене. Заради високата му сладост трябва да бъдете изключително пестеливи при използването му. Което ще се отрази добре и на джоба ви.

Кленов сироп

Кленовият сироп се получава от сока за захарния клен. Той е отличен естествен подсладител, съдържащ малко калории. Има детоксикиращ и редуциращ теглото ефект. Можете да използвате успешно както за подслаждане на напитки и направата на сладкиши, така и за солени ястия.

Сорбитол

Сорбитолът в естествен вид се среща в костилковите плодове и водорасли. В промишлеността се използва като заместител на захарта и можете да го откриете в диетични храни, напитки, дъвки и бонбони. Сорбитолът не уврежда зъбите както захарта. Храните, приготвени със сорбитол, са подходящи и за диабетици. В готовите сладкиши е обозначен като Е420.

Изомалт

Изомалтът е натурален, безвреден подсладител. Той се извлича от захар от цвекло по специален метод. Изомалтът притежава естествения вид и вкус на обикновената захар, но съдържа два пъти по малко калории от нея. Можете да го използвате за направата на фигурки и украса за торти, а също и като съставка на самите сладкиши. В състава на готовите хранителни продукти можете да го разпознаете под наименованието Е953.

Стевия

Екстрактът от стевия е полезен подсладител за хората на диета и тези с високо кръвно. Тя не съдържа калории и едновременно с това намалява апетита към сладкото. Подходяща е за подслаждане на различни напитки.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април