Безопасни ли са наистина електронните цигари

Те също крият сериозни рискове за здравето
Безопасни ли са наистина електронните цигари

Появата на електронните цигари се сочеше като безопасна алтернатива на тютюнопушенето и голяма част от загрижените за здравето си пушачи се насочиха към тях за минимизиране последствията от вредния навик. Само няколко години по-късно, вече е ясно едно – безопасно пушене няма, независимо дали държим обикновена или електронна цигара.

В потвърждение на това преди 2 дни група американски учени публикуват в журнала Tobacco Control резултатите от свое 5-годишно проучване. То е посветено на изчисляване ползите за здравето на пушачите при замяна на стандартните цигари с електронни. Търсейки евентуални ползи обаче, изследователите установяват, че много по-съществено значение има запазването на голяма част от вредите от цигарите, дори те да са от електронен тип.

Използвайки два математически модела, учените представят резултатите от проучването си в две форми, означени съответно като оптимистична и песимистична. И в двата случая се приема, че потребителите заменят тютюневото изделие с електронна цигара. Така разликата в резултатите би могла да се отдаде единствено на разликата между последствията при употреба на двата различни типа цигари. Оказва се, че разлика по отношение на безопасността има, но е много по-малка от очакваната.

Според оптимистичния вариант, който приема, че електронните цигари изцяло компенсират вредите от тютюневите, смъртните случаи в САЩ от асоциираните с тютюневия дим заболявания ще намалеят с около 7 милиона. Това би бил ефектът, ако в рамките на 10 години пушачите извършат пълен преход към електронни цигари.

Задълбоченото проучване на ефекта от пушенето на електронни цигари обаче показва, че и те крият сериозни рискове за здравето. Макар и по-слаби от тези на стандартните цигари, тези рискове са факт.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Лъв
23 юли – 23 август