"Диетата на Спящата красавица"

"Диетата на Спящата красавица"

Жените на Запад се увличат от нов вид диета - отслабване чрез сън.

На всеки се е случвало през мързеливите уикенди да се събуди по обяд, пропускайки закуската. Човек не може да яде докато спи и този метод за регулиране на теглото се използва от десетилетия, но в последно време доби екстремни мащаби. Става въпрос за т.нар. "Диета на Спящата красавица". Тя предполага спане за дълги периоди от време, през които тялото не приема храна и съответно - отслабва.

Научно доказано е, че сънят е изключително важен за здравето, но последователите на новата диета се подлагат на ритъм, включващ до 20 часа спане на ден. За да постигат това обаче, много жени приемат сънотворни и различни упойващи вещества. Експертите продупреждават, че тези медикаменти са силно пристрастяващи, а и крият сериозен риск от предозиране.

В различни форуми жени споделят например, че взимат много силни болкоуспокояващи, които ги приспиват за часове, и които притъпяват чувството за глад, пише Independent.

Учените предупреждават, че прекомерният сън е опасен, сънотворните водят до пристрастяване и изискват увеличаващи се дози за прием, 20-часовото спане води до социална изолация, промени в настроението и депресия, която, от своя страна, често е придружена с увеличен прием на храна. Затова експертите са категорични, че идеята за сънната диета не е добра, може да бъде опасна и в крайна сметка може да има противоположен ефект.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни