Свива ли се наистина стомахът ви, когато гладувате

Разширеният стомах изисква сериозна „тренировка“
Свива ли се наистина стомахът ви, когато гладувате

Когато се опитвате да отслабнете и намалите приема на храна, стомахът ви се прибира и имате усещането, че се свива. Наистина ли става по-малък и разширява ли се, ако отново увеличите количеството храна? Отговорът на тези въпроси е малко по-сложен, твърди гастроентерологът от болница Massachusetts General Hospital д-р Кайл Сталър.

"Стомахът е орган, който е устроен така, че да се разтяга", обяснява той. Когато поемате храна, тя не попада просто в една голяма торба, а в част, наречена дъно. Дъното може да се разтяга и да поема толкова храна, колкото бутате. Всеки човек има различен капацитет на дъното. Някои може да побират много храна, други по-малко.

Ако хапнете повече, стомахът ви няма автоматично да се разшири като балон и да остане така и занапред. Дъното се разширява, но след около 4 часа, когато се задейства целия механизъм и храната се смели, ще се върне в изходната си форма, твърди Сталър. Но ако редовно ядете повече от необходимото и то бързо, така че стомахът ви няма възможност да подаде на мозъка сигнал, че е сит, е възможно да тренирате дъното си да поема повече храна.

От друга страна, ако системно не се тъпчете с големи количества храна, дори да преядете веднъж седмично, няма да промените формата на стомаха си в дълготраен план.

В случай че минете на диета, стомахът ви ще свикне с приема на малко храна и дори няма да се налага да се разтяга дъното – което ви дава усещане за подутост.

"Това е като с мускулите – капацитетът им намалява повече и повече, когато не ги тренирате", коментира Сталър.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Стрелец
23 ноември – 21 декември