Отслабване без глад, ама наистина

Как да ядем по-малко без усилия и стрес
Отслабване без глад, ама наистина

Във време, когато отслабването е по-модерно от почти всичко останало, може да сте чували и чели, че килограми се свалят, ако: ядете разделно, ядете мазнини и не ядете въглехидрати, ядете въглехидрати, но не ядете мазнини, ядете растения и не ядете месо, не ядете растения и ядете месо, гладувате по пълнолуние, придържате се само към храни, в които има буквата "р"... изброяването може да продължи до безкрай.

Общото между всички горепосочени методи е, че те са еднакво погрешни в теоретичната си постановка, но в тях се крие една неоспорима истина - теглото ни зависи от начина, по който ядем. Ядем ли повече, отколкото изразходваме, ще тежим все повече и повече. Сторим ли обратното, тогава ще слабеем. С уговорката, че тук изобщо не дискутираме фактора "здравословност" на диетата, единствено нейния ефект върху теглото. Нека бъдем честни, в крайна сметка от това се интересуват хората в краткосрочен план, другото е крайно смътно и ситуирано в далечното бъдеще.

Проблемът е, че хората свързват занижаването на калорийния прием с глада, а това невинаги е задължително. Не и ако бъде направено по интелигентен начин. Следват няколко трика, с чиято помощ почти всеки би могъл да редуцира количествата погълната храна, без това да доведе до непрекъснато къркорене в червата.

Набавете си по-малки чинии за хранене. Така винаги ще можете да си сервирате "щедро", докато всъщност си сипвате доста по-малко. Ефектът е чисто психологически.

Хранете се винаги в тях. Иначе казано, избягвайте да ядете от опаковката. Първо на първо, повечето пакетиран храни са вредни. Второ, консумирайки директно от пакета, рискувате да унищожите много повече калории, отколкото ако имахте храната пред очите си.

Използвайте правилото на 4/5. Тоест, представете си колко бихте изяли стандартно и се задоволете само с 4/5 (или 80%) от тази порция. В повечето случаи дори няма да забележите разликата.

Избягвайте течни калории. Обикновено можете да изпиете много повече калории, отколкото можете да изядете. Това става с помощта на всякакви подсладени и ароматизирани кафета и кафени напитки, газирани безалкохолни, студени чайове, млечни шейкове смутита и т.н. Опитайте се да ограничите до минимум тези иначе приятни течности.

Яжте протеин на закуска (яйца, сирене, извара, кашкавал, месо). А и по възможност на всяко хранене. Ако има един макронутриент, който може да потисне апетита ви ефективно с по-малко калории, то това са белтъчините. Баничката не се брои, съболезнования.

Ограничете се до три хранения дневно. Светът е голям и междинни закусчици дебнат отвсякъде, но се опитайте да ги игнорирате. Най-добре отстранете всички подобни изкушения от периметъра си. А това за храненето по-начесто и в малки порции е мит.

Дъвчете бавно и внимавайте в храната. Науката знае, че хората, които се хранят по-съзнателно, са по-сити. Ето защо винаги е добра идея да ядете на маса, далеч от телевизори, мобилни телефони, компютри и всичко, което би могло да отвлече вниманието ви от чинията. Дъвчете бавно и се наслаждавайте на всяка хапка. Поставянето на цел за брой предъвквания на хапка (напр. 30) върши добра работа, но може да е изнервяща за някои.

Ако сте съгласни с тези съвети и практикувате някои от тях можете да харесате фен-страницата ни във фейсбук. Ако ли пък не, елате на нея, за да ни охулите :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април