Не ти е виновен метаболизмът!

Затова престани да говориш за него ;)
Не ти е виновен метаболизмът!

Готов съм да заложа месечното си трудово възнаграждение, че думата "метаболизъм" фигурира нееднократно в поне 8 от 10 разговора на тема отслабване. Готов съм да удвоя залога, че 8 от 10 човека, които използват това понятие, нямат и ни най-малка идея за какво говорят. Хайде сега да си изясним понятията...

Метаболизмът обхваща всички процеси, които протичат в тялото ви и поддържат органите и системите ви в изправност, така че да можете да живеете (почти) безпроблемно. Тези процеси изискват енергия, чието количество сме свикнали да наричаме енергоразход в покой или базово метаболитно ниво. Той представлява между 65 и 70% (някои източници сочат 80%) от общия ви енергоразход, но варира като абсолютна величина при различните хора в зависимост от теглото, съотношението активно:пасивно тегло, някои генетични фактори, здравословното състояние, начина на хранене и какво ли още не.

По принцип мъжете имат по-бърз метаболизъм в сравнение с жените и младите са в по-изгодна позиция в сравнение със старите. Това се дължи на повечето мускули, по-плътните кости, по-малкото мазнини и по-големия калориен прием (да, повече храна означава по-висок енергоразход).

Хората, които имат проблеми с излишните мазнини, често обвиняват за това бавния си метаболизъм. Истината обаче е, че повечето дебели хора се отличават с много по-високи метаболитни нива, отколкото слабите такива. Това е така, понеже те ядат повече, имат повече маса (както мускулна, така и мастна, чиято поддръжка също изисква енергия), органите им обикновено са по-големи. За един голям тип извървяването на 10 крачки ще струва много повече калории, отколкото за някой слаб и натрениран негов връстник.

Има и още една истина. Много често ядем повече, отколкото можем да представим. Тази истина може и да е по-болезнена от първата, но общото количество погълнати калории има много по-голямо значение за външния ви вид, отколкото нивото на метаболизма ви. Каквото и да правите, винаги ще ви е по-лесно да ограничите калорийния си прием, отколкото да увеличите енергоразхода си. Това обаче не значи да започнете да ядете по 1 000 калории дневно, а да се стремите енергията, която консумирате, да идва в комбинация с максимално количество хранителни вещества. Понякога тялото може да е приело достатъчно калории, но ако тези калории са били под формата на тесто и пуканки, то ще продължи да копнее за храна, тъй като не си е набавило необходимите за съществуването нутриенти.

Драстичното ограничаване на калориите всъщност може да ви изиграе ред номера, сред които е и забавянето на метаболизма. Това се случва по ред причини, но основните от тях са, че тялото се адаптира да гори по-малко енергия в условията на оскъдица и, че в следствие на диетата, тялото може и да е разградило значителна част от активното си тегло. Затова и много хора надебеляват, след като приключат с поредния хранителен режим.

И така... метаболизмът е важно нещо, но не търсете у него вината за излишните килограми. По-добре се замислете кои промени в начина ви на живот в последно време може да са изиграли решаваща роля за вашето напълняване. Обикновено повечето от тях се въртят около папкането...

Независимо дали сте съгласни или по-скоро не сте, ще се радваме да споделите мнението си с нас във фейсбук. Хайде, всяка дискусия е по-смислена от картинките, които излизат във фийда ви.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май