Кажи ми защо си дебел, за да ти кажа дебел ли си

Хората, които вярват, че наднорменото тегло е следствие от недостатъчно движение, са с по-висок риск от напълняване
Кажи ми защо си дебел, за да ти кажа дебел ли си

Ако трябва да разделим дебелите хора наполовина, ще се сдобием с две групи индивиди – едни, които вярват, че ядат прекалено много и други, които са на мнение, че се движат твърде малко. Разбира се, има и такива, които смятат, че са жертва на някоя от многото световни конспирации и генетиката, но за тях пишат други издания, специализирани в сферите психология и психиатрия.

В случая от значение за нас са първите две групи, защото едно току-що излязло изследване на Мичиганския университет има за цел провери възможно ли е да се предугади теглото на един човек в зависимост от това по кой от двата начина тълкува причините за напълняване. То представлява доста сериозен научен труд, обхванал пет държави (Южна Корея, Хонконг, САЩ, Канада, Франция) на три континента.

Според него, хората, които посочват липсата на движение като основна причина за затлъстяване, са с доста по-голяма вероятност да бъдат дебели, отколкото тези, които посочват преяждането като първостепенен фактор. Ако трябва да бъдем съвсем конкретни, около два пъти повече представители на първата група са с наднормено тегло и това съотношение остава непроменено, независимо от държавата. В случая от Хонконг авторите дори демонстрират, че привържениците на това мнение са склонни да ядат доста повече храна, което е и най-вероятната причина за теглото им.

Предвид тези данни, едва ли е странно, че много повече хора успяват да свалят килограми с помощта на диета, отколкото с помощта на някакъв спорт или нетренировъчна физическа активност. Хранителната интервенция винаги е била по-ефикасният начин за влизане в това, което повечето хора разбират под "форма" и винаги ще бъде с по-голяма тежест при излизането от въпросното състояние.

Затова и мерките, които се предприемат в посока борба със затлъстяването, трябва да бъдат предимно от диетичен характер, а спортът да има подпомагаща роля като начин за допълнителен енергоразход и най-вече – като средство за укрепване на двигателния апарат в което отношение е незаменим.

Още от нас на: https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май