Диетата чудо 5:2

“Яж 5 дни, ограничавай се 2 дни и живей по-дълго”
Диетата чудо 5:2

Чували ли сте за диетата на д-р Майкъл Мозли?

Ако отговорът ви е "Не”, то обезателно прочетете тази статия, защото тя е насочена именно към вас!

Диетата чудо 5:2 излезе на бял свят през 2013 в Англия, където изключително бързо придоби популярност. В момента Европа буквално е луднала по нея и първите резултати са вече налице. Методологията е изградена от д-р Майкъл Мозли, който освен лекар е и британски журналист, продуцент и телевизионен водещ на предаването "Яж 5 дни, ограничавай се 2 дни и живей по-дълго”.

Сигурно искате да отслабнете за лятото и да се вкарате в отлична форма без да гладувате, то този режим е специално за вас! Не е невъзможен за спазване и ще ви набави всички необходими микроелементи, витамини и най-важното - ще сте сити.

Другият сериозен плюс е, че ефектът ще е почти незабавен. В дните на ограничен прием на калории ще се храните предимно със зеленчуци и плодове, което ще помогне на организма ви да се детоксикира. Ще се чувствате леки и готови за сериозни подвизи. Ако към този режим на хранене прибавите леко физическо натоварване, то нещата ще са в пъти по-забележими.

Според теорията на Мозли се редуват 5 дни нормално хранене, което включва около 2000 калории за жени и 2600 калории за мъже с 2 дни ограничаване на калориите в рамките на не повече от 500 калории на ден за жените и 600 калории за мъжете. Най-добре е двата дни с ограничен прием на калории да не са един след друг, тъй като рискувате да вкарате организма си в режим на запасяване! При тези обстоятелства е най-добре общия прием на калориите и в останалите дни да е леко занижен, за да няма твърде рязка граница в отделните дни.

Други подводни камъни за диетата ви могат да се окажат непланираните гостувания при приятели, излизанията по заведения и по-високата консумация на алкохол. Както знаете в алкохола се съдържат калории, които е по-лесно да изядете! В случай, че не можете да планирате до най-малкия детайл кои дни ще са за хранене и кои за гладуване, то по-добрата стратегия в случая е те да са различни всяка седмица в зависимост от храненето, ритъма ви на живот и физическото ви натоварване.

По време на спазване на диетата е нужно да пиете много вода - около 2 литра дневно. Не забравяйте за зеления чай с щипка черен пипер. Също така можете да пиете чай от коприва, ройбос, джинджифил, копър, лайка или мента. Ограничете приема на алкохол и напълно изключете от режима си газираните напитки и сладките тестени продукти.

1498729изд. "Колибри"


Примерно меню от диетата 5:2

300 калории за закуска са:

– 1 филийка пълнозърнест хляб, намазана тънко с извара; 200 грама домат и чаша ябълков сок или сок от грейпфрут (около 200 кал.)
– бъркани яйца (2 броя) със 100 гр. пуешка шунка
– бъркани яйца (2 броя) с 200 грама спанак и 250 грама домат

145 калории за закуска

- Извара 100 грама, нарязана круша и прясна смокиня

352 калории за вечеря или обяд

- Сьомга или риба тон 200 грама със зеленчуци

300 калории за обяд или вечеря

– 200 гр. печена бяла риба с 250 гр. мешана салата;
– 150 гр. пилешки гърди на скара със 300 гр. зелена салата (около 300 калории)
– 200 гр. яхния зелен фасул и 200 гр. салата домати и краставици

Лесно е да превърнете тази диета в начин на хранене, без организма ви да се лишава от важна хранителна група като например въглехидрати, протеини или мазнини.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май