Вегетарианки от всички страни...

...мислете с главите си :)
Вегетарианки от всички страни...

Може би сте усетили, че напоследък съм на женска вълна. Това в никакъв случай не ме притеснява, още повече, че е добър повод за забавление на останалата част от екипа, която очевидно е по-наясно с това какво е да си жена. А и разкрива пред мен невероятни хоризонти за псевдонаучен размисъл. Точно така у мен се породи въпросът за жените и вегетарианството. Не конкретен въпрос, а любопитство по принцип.

В случай, че сте се интересували, в България няма статистически данни за половото разпределение на хората, разпознаващи себе си като вегетарианци. Няма и преброяване на този тип хора, но защо ли пък да има. Нали преброихме бюлетините, останалото е без особено значение. Ето затова отново ми се налага да се позовавам на демографски данни от чуждестранен произход. Проведено през 90-те години в САЩ изследване установява, че там живеят 12.4 милиона души, които се считат за вегетарианци. От тях едва 32% са от мъжки пол, а останалите 68% са какво? Жени. От съвсем непредставителните си наблюдения съм склонен да вярвам, че картинката у нас е подобна (или дори още по-женствено преобладаваща). В опит да си обясня подобен демографски профил сред неконсумиращите месо (и евентуално животински продукти изобщо) и с риск да прозвуча сексистки, бих искал да направя няколко предположения:

  • inm.comЖените са по-загрижени за здравето си по принцип, а вегетарианството е една от най-популярните здравословни философии.

  • Жените са по-загрижени за външния си вид по принцип, а вегетарианството е една от най-популярните диети.

  • Жените са по-състрадателни от мъжете и в този смисъл е по-вероятно да бъдат привлечени от моралния аспект на вегетарианството.

  • Жените имат по-малко относително и абсолютно активно тегло (мускулна маса) и се нуждаят от по-малко енергия и пълноценен протеин за поддържането му. Поради тази причина, вегетарианският режим би им понесъл по-добре, отколкото на повечето мъже.

  • Жените не са толкова обсебени от гастрономическата консумация (особено на месо), както мъжете. Това в известна степен може да се свърже с горното предположение, но има и чисто психологически теории във връзка с повечето агресивност, по-засиленото желание за доминиране и количествено съревнование при мъжете.

И независимо дали в моите предположения има по-голяма или по-малка доза истина, фактът е, че вегетарианството си е, така да се каже, преобладаващо женска работа. Или поне два пъти повече женска, отколкото мъжка работа. Подобно осъзнаване повишава моята степен на загриженост до нива, близки до истеричните.

inm.comЗащо ли? Защото друг научно доказан факт е, че дамите са много по-податливи на хранителни разстройства от предполагаемо силния пол. Според някои данни, жените са около 9 пъти по-склонни да развият анорексия и близо 30 пъти по-застрашени от булимия, отколкото мъжете. Комбинирайте тази склонност с рестриктивната хранителна философия на вегетарианството (която често се тълкува повърхностно от хората единствено като неядене на месо) и рискувате да получите рецепта за случването на много лоши неща.

Защо ли? Отворете Google Наука и в полето за търсене напишете "vegetarianism" and "eating disorders", което очевидно съм направил вместо вас. Дори ще ви спестя четенето, като резюмирам част от резултатите на чист български и съвсем ненаучен език:

  • Студентки, практикуващи вегетарианство, са много по-склонни да изпитват вина след хранене и са по-обсебени от идеята за отслабване с помощта на разслабителни, спартански тренировки и повръщане в сравнение с всеядните си връстнички.

  • Вегетарианките са с около 4 пъти по-голяма вероятност да се впуснат в преяждане.

  • inm.comЮноши вегетарианци в Турция и Австралия демонстрират много по-патологична загриженост за външния си вид и изпадат в много по-големи крайности в храненето, отколкото месоядните младежи на тяхната възраст.

  • Във Финландия вегетарианките са с по-високи нива на депресия и по-ниско самочувствие от дамите, които ядат всичко.

  • Студентите, които отбягват месото са по-вторачени в теглото си и диетират по-често от останалите студенти. Същите са и по-склонни да се съгласят с твърдението "Ако имах възможност да елиминирам всичките си хранителни нужди евтино и безопасно с помощта на едно хапче, бих приел."

Разбира се, че подобни данни не могат категорично да потвърдят опасенията ми. Познавам вегетарианки, които са изключително балансирани и хармонични личности и си давам сметка, че подобен режим може да бъде здравословен, ако се практикува с мисъл и достатъчно информираност. Но в същото време осъзнавам, че в съзнанието на много дами фигурира уравнението Вегетарианка = Здрава = Красива, което е в най-добрия случай наивно, а понякога дори смъртоносно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 4
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 4
    от Не е посочен | 03.11.2011 | 14:06
    Отговор на коментар #3 от : Не, не познавам Мими, но ако смяташ да ни замеряш с пържоли, ще се наложи да се запознаем :) За да замеряме теб с моркови :)
  • 3
    от Не е посочен | 03.11.2011 | 13:54
    Отговор на коментар #2 от : Ама вие двечките познавате ли се? Краси, ти ли доведе девойката Розоцветна? Ще ви замерям с пържоли, така да знаете!
  • 2
    от Не е посочен | 03.11.2011 | 12:12
    Забрави да споменеш "скромна". хахаха
  • 1
    от Не е посочен | 02.11.2011 | 18:09
    Е, аз съм вегетарианка. Красива съм. И съм здрава :)

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април