Кулинарно вдъхновение: Джулия Чайлд

Готвачката-революционерка ;)
Кулинарно вдъхновение: Джулия Чайлд

Най-важното

Веднъж един журналист попитал Джулия: 

- Имала ли сте кулинарни неуспехи? 

- О, да, разбира се! Неуспешните ми ястия никак не са малко :) 

- А какво правите с тях? 

- Давам ги на мъжа си... 

Напоследък нещо не ви се готви, а? Е, да, има и такива моменти. Не се насилвайте обаче. Убедени сме, че кулинарната амбиция ще ви връхлети много скоро.

Междувременно, нека ви разкажем за една супер вдъхновяваща жена, чиято история може би ще ви върне отново в кухнята...

Днешната ни героиня се казва Джулия Чайлд и, ако беше жива, вчера щеше да навърши точно 100 години. Джулия безспорно ще остане в историята като една от най-известните готвачки в света. А американците трябва да са ѝ много благодарни, че им показа що е то френска кухня. Но да започнем от самото начало...

Коя е тя?

Джулия се ражда през 1912 година в Пасадина (Калифорния) и е първородното дете на Джон и Джулия Макуилямс.

Калифорнийското момиче, високо почти 190 см, спортува от малка – обича да играе тенис, баскетбол и голф. С други думи, рядко се спира на едно място и непрекъснато търси приключения и нови предизвикателства.

След като завършва колеж, Чайлд заминава за Ню Йорк, където започва работа като копирайтър в голяма копания за домакинско обзавеждане. По-късно обаче отново се връща в Калифорния, където пише за местни издания и работи в рекламния бизнес няколко години.

През Втората Световна война амбициозната мадама става машинописка във временно създадената американска разузнавателна служба OSS - Office of Strategic Services. 

Много скоро е повишена и започва да се занимава с важни секретни проучвания. По време на командировка в Шри Ланка пък се запознава с Пол Чайлд – също служител на агенцията, с когото веднага разбират, че са от една порода. През 1946-та сключват брак, а две години по-късно се местят в Париж.

Wikipedia

Странно или не, именно Пол я запалва по готварството ;) В интервю за New York Times Джулия описва приготвянето на първото си френско ястие като "кулинарна революция"... 

Да готвим!

Намерила най-накрая призванието си, госпожа Чайлд не губи време и се записва да учи в прочутата кулинарна школа Le Cordon Bleu.

Едновременно с това, посещава частни уроци при известни професионални готвачи. По-късно се включва в женския готварски клуб Cercle des Gourmettes, където се запознава с друга запалена кулинарка – французойката Симон Бек.

По същото време Бек, заедно със своята добра приятелка Луизет Бертол, подготвя книга с френски рецепти за американската читателска аудитория. Симон предлага на Джулия да им помогне в начинанието. Както се досещате, Чайлд не чака втора покана.

Трите момичета се захващат да работят здраво по своя амбициозен проект, като, паралелно с това, дават и готварски уроци.

Книгата им Mastering the Art of French Cooking е публикувана през 1961-та и представлява 743 страници полезен инструктаж за готвенето "по френски". Изданието се превръща от раз в бестселър, а Чайлд се радва на огромна популярност както в Страната на Петлите, така и в родната си държава.

Впоследствие кулинарната "революционерка" започва да обикаля САЩ и да споделя с американците познанията си върху френската кухня, дълго време води своя рубрика за бостънски ежедневник и написва още няколко книги – ценни четива за всеки, който има желание да се научи да готви добре.

През 70-те до 80-те години на 20-ти век Джулия се превръща и в телевизионна звезда, след като близо десетилетие се появява на малкия екран в няколко супер успешни готварски шоута. Умира през 2004-та, два дни преди 92-рия си рожден ден...

Wikipedia

Какво може да научите от нея ли? Най-важното – приемайте готвенето като удоволствие, а не като домакинско задължение. Така всяка манджа ще ви се получава :)

Оставяме ви да помислите върху това и ви желаем успех в кулинарните занимания! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май