Говори Истинската храна

За всички, които имат уши и небце да я „чуят“
Говори Истинската храна

Истинската храна. Казват, че може да говори. Работата е там, че в последно време тя не е съвсем редовен гост на масата и много от нас за позабравили езика й. Затова и моя отговорност, като човек, който яде и пише за хранене, е да се ослушвам внимателно за нейния глас, да си го записвам и да го представям тук във възможно най-достъпен и приятен за четене вид.

Преди близо две години във фейсбук се появи една страничка с името Истинската храна, която за сравнително кратко време събра голям брой почитатели. Основната причина за това беше простото изречение, което казваше много неща с малко думи: "Качествена, българска храна, отглеждана в малки ферми в чисти високопланински региони."

Срещам се с Анита и Александър, за да проверя дали Истинската храна наистина може да говори. Може и още как. В случая благодарение на Сашо, който има невероятното свойство да произвежда по около 360 думи в минута.

За какво се бори Истинската храна?

Истинската хранаБорим се да върнем на хората вкуса за храната. Идеята е хубавите продукти, доколкото все още ги има, да стигнат до тях. А те са хубави, когато са без добавки, химически подобрители и консерванти и не са непосилно скъпи.

А как потребителят може да е сигурен, че си купува хубави продукти, когато те са без етикет или не са сертифицирани, както е във вашия случай?

Истината е, че няма как да е сигурен, освен ако не ги е отгледал самият той. Ние самите също не можем да бъдем абсолютно сигурни, но правим всичко по силите си. Това, което можем да направим, е да информираме хората и да им предоставим алтернатива на храната по магазините. И да им дадем личен пример с начина, по който живеем и изглеждаме, с енергията, която излъчваме. Оттам нататък е въпрос на личен избор.

Вие всъщност избирате доставчиците си много внимателно. Как става това?

Свързваме се единствено с производители с репутация. Обикновено първо разпитваме местните, които ги познават, за да съберем колкото се може повече обективна информация. Имаме контакти в ДВСК, където може да се провери чисто документално как съответният производител отговаря на критериите за качество. Отиваме на място, за да се запознаем с хората, разговаряме с тях, виждаме какви са условията, в които отглеждат животните и произвеждат храната. После взимаме продукти, за да ги опитаме и чак тогава ги предлагаме.

В интерес на истината, някои от доставчиците ни имат документи, които можем да покажем, но сертификатът всъщност е само една хартийка. Тя в никакъв случай не гарантира, че съответните стандарти се спазват, както можем да се убедим от случаите със соя в продуктите "Стара планина".

А какво е мнението ви за биопродуктите?

Истинската хранаБио храната може да бъде много хубава, обаче в повечето случаи цената е прекалено висока. Според нас не е реалистично един килограм месо да струва 40 лева. Още повече, че био не винаги означава възможно най-истинско, а по-скоро най-отговарящо на определени критерии. Истинската храна трябва да е достъпна.

Съществува и едно друго погрешно схващане, че каквото е домашно отгледано, то е качествено. Хората на село обаче често хранят животните с каквото има, а то не винаги е най-доброто за тях. На много места дори тенденциозно се злоупотребява. В България има села с по един кошер, но пред всяка къща се продава мед. Бабите вече са се научили да слагат нишесте в киселото мляко и вода в прясното, но хората като видят, че е изкарано на площада, му се доверяват безусловно.

Изкуствена ли е храната в магазина?

Това не е храна. Храната трябва да бъде целокупен продукт, а не сбор от хранителни вещества и химия.

С какво се храни Истинската храна?

Аз съм месояден човек. Изхранвам се основно с месо и яйца. Много обичам сирене, но млечните продукти не ми се отразяват добре в по-големи количества. Иначе гледам да ям качествени сезонни зеленчуци, в този сезон най-вече под формата на туршия.

Всъщност, няма значение с какво се храниш. Важното е да ти е хубава храната. Това няма да се хареса на тези, които продават диети, но истината е такава. С времето човек може да разбере, ако няма нужда от нещо или има нужда от друго. Затова и вкусът се променя с годините. Нищо чудно след известно време да спре да ми се яде месо и в това няма да има нищо лошо.

Науката за храната е пълна с безброй въпросителни. Всеки ден излиза ново изследване, което отхвърля "доказаното" от предишното. Но аз не съм чул някой да е ял естествена храна и да му се е случило нещо лошо. Е, вярно, че прадядо ми се изхранваше със сланина и лук и го бутна мотор на 96 годии...

Какво можем да очакваме от вас в близко бъдеще?

Истинската хранаИмаме намерение да организираме поредица от събития. В края на месеца ще направим една дегустация, за която вие ще научите първи. Основната й цел ще бъде да представим храна, сготвена от нашите приятели от Foodies' и Изкуството на истинската храна. Ще има кратка презентация, но акцентът ще бъде по-скоро върху яденето. Искаме да покажем колко е лесно готвенето и да дадем възможност на хората да вкусят храната.

След това сме предвидили серия от три семинара, които вече ще бъдат с информативна цел. На тях ще присъстват лектори от цяла България, сред които представители на ДВСК и други проверовъчни органи. Това е важно, защото до голяма степен мнението на хората се формира благодарение на американските филми и книги, които отразяват една различна от нашата действителност. За нас е важно да знаем каква е ситуацията по българските магазини, какво се случва със стандарти като БДС. Именно това ще ни разкажат тези лектори. Те разполагат с изследвания и статистики, които са правени изцяло в български условия и затова са много ценни. Тук има страшно много хора, които разбират от храна и си заслужава да се чуят.

По-нататък ще има няколко кръжока по приготвяне на колбаси и млечни продукти.

Далеч сме от мисълта да нахраним цяла България. Целта ни е по-скоро да създадем едно общество, в което всеки да знае къде може да открие истинска храна. И да дадем възможност на хората с общи интереси да се срещнат – да съберем потенциални бизнес партньори, приятели, гаджета, ако щете. Иска ни се да отворим една голяма врата за всички. След нея може и да има 20 по-малки. Изборът в коя от тях ще решиш да влезеш е само твой. Важното е да не си навън и да не те духа.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април