В менюто на един студент: паста

След студенския празник трябва и да се яде...
В менюто на един студент: паста

Ясно е, че храненето няма да бъде основният му приоритет днес ;) Кой ти мисли за манджа, когато е време за танци, забави и пиене?! Най-накрая дойде дългоочакваният празник на "умните глави" - студентите, ура! Да им е честит и да го празнуват до края на живота си.

Дойде и докато обърнеш няколко чашки до дъно обаче, вече си е отишъл. А на другата сутрин, освен очакваното главоболие, обикновено се събуждаш с празен корем, стържещ от глад до безобразие, нали, приятелю?

И, да, тогава храненето се връща в класацията на нещата от първа необходимост, а хладилникът отново е незаменим приятел. Когато "храносветилището" е празно пък, преминаването към "план Б" е абсолютно задължително. А въпросният резервен вариант често се нарича паста - кой не е чувал за нея!

Предимства

Приготвя се лесно, бързо и не изисква големи финансови жертви. За кулинарната й реализация са необходими само пакет спагети или макарони, щипка сол и сирене. Разбира се, ако бюджетният баланс позволява, в гозбата могат да се добавят и други вкусотии, както късчета месо, доматен сос, яйца...

inm.comКакво друго? Повечето видове паста, без оризовата, могат да се похвалят с нисък до среден гликемичен индекс. Освен това, съдържат умерени количества от т. нар. устойчиво нишесте – разновидност на фибрите, чието действие е сходно с това на популярните влакнини.

Редица проучвания показват, че то се придвижва през храносмилателната система при минимално усвояване от организма. В същото време, активира обмяната на веществата и отделянето на хормони, контролиращи чувството на ситост. С две думи: засища, няма майтап.

Недостатъци

Е, да, основният проблем на зърнените продукти, каквато е пастата, е, че съдържат глутен. Съвременният "дявол" на храненето, както сме свикнали да мислим за него, представлява протеин, който се намира в пшеницата, ръжта и ечемика.

Смята се, че много хора са нетолерантни към него и, че приемът на продукти, в които присъства, може да доведе до проблеми с храносмилането, диария и куп неприятни неща.

Добрата новина е, че на пазара може да се намери паста и без съдържание на глутен. Лошата е, че етикетът, за съжаление, не винаги казва истината.

Разбира се, ако не прекалява с консумацията на макаронени изделия, студентът няма опасност да навреди на стомаха си.

Да добавим още, че в менюто му има и други специалитети - този и този, например, които също се забъркват бързо, доказано полезни са и могат да утолят даже вълчи глад  ;) Единият поне...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април