Да разбиеш пинята - детските забавления през очите на една майка

Разказ за забавната страна на нещата
Да разбиеш пинята - детските забавления през очите на една майка

Най-важното

Пинятата представлява разноцветен контейнер, в който са поставени бонбони, дребни играчки и други лакомства. Връзва се високо и се удря с пръчка от човек със затворени очи. Целта е да се разбие контейнерът и съдържанието му да се разпръсне.

Днешният ни интересен гост се казва Цанка Спасова. С нея ще разговаряме за това колко важен е активният начин на живот за децата, особено в днешно време, когато изкушенията като компютърни игри и социални мрежи са в почти всеки дом.

Цанка е майка на двама малчугана – момче на 10 години и момиче на 6, но освен с грижите за тях и с работата си като счетоводител, тя се занимава и с изработването на пиняти, картонени торти за рождени дни и други интересни аксесоари, които биха превърнали всяко детско парти в незабравимо изживяване.

С умението си да прилага на практика множеството си оригинални идеи и с тънкия си усет кое би било интересно за хлапетата (а и за възрастните), Цанка разработва своя малък бизнес.

Дали е предимство да имаш двама палавници вкъщи и откъде черпи идеи и вдъхновение за интересните неща, които изработва, ще разберем направо от нея самата:

Цанка, здравей! Вече те представихме като майка, счетоводител и жена с много креативни проекти. Разкажи ни как се роди идеята за изработката на забавните и нестандартни парти аксесоари, които предлагаш?

Като всички добри идеи, и тази се роди спонтанно. От едно анимационно филмче, което децата гледаха по телевизията една съботна сутрин. Просто ми проблесна в главата тази идея. А и винаги съм обичала да правя нещо с ръцете си. След това идеите започнаха да идват сами. Понякога дори сънувам някои неща и като се събудя не ми дава мира. Ставам и го започвам или си го записвам. Звучи леко налудничаво, но е истина.

Как чувстваш тези свои занимания – като работа или като хоби?

Като работа, защото я приемам отговорно и се старая да направя най-доброто, което мога. Също така и като хоби, защото ми доставя голямо удоволствие. Чудесно е да знаеш, че можеш да зарадваш някое дете (малко или пораснало).

Аз самата съм разбивала пинята и знам, че пада голяма веселба. Популярно забавление ли е тя сред българските деца? Срещала ли си хора, които не знаят какво е това?

В България все още пинятата не е много популярна и възрастните все още не познават този вид забавление, но децата веднага реагират "Ауууу, Пинятаааа !!!". Много родители се опасяват, че изглежда агресивна игра, но през детските очи нещата изглеждат различно. За тях това е една игра, в която има състезание, забавление, усмивки и, разбира се, награди. И най-важното: наградата е за всички.

Разгледахме каталога и голяма част от продуктите май са подходящи и за възрастни. Какви хора обикновено правят поръчки?

Все още поръчките са предимно за деца и то на възраст между 5 и 10 години. Разбира се, поръчват ни и за възрастни хора. Има такива, които поръчват сами за себе си, като изненада за гостите си. Към всеки артикул има прикрепена малка картичка, която клиентът може да надпише сам. Стараем се това да бъде един завършен подарък. За съжаление, клиентите ни намират само по интернет и това носи своите недостатъци. Стимулът да купиш нещо, когато го виждаш, е по-голям. 

Ти каза вече, че може да бъдете открити само онлайн. Имаш ли планове за отварянето и на истински магазин?

Имам голямо желание, но е въпрос на пари и смелост. Ако някога имам тази възможност, ще отворя. Така ще бъдем още по-гъвкави относно пълнежа, външния вид. Ще имаме по-добра обратна връзка с клиентите.993996http://piniatata.blogspot.com/

Кой е най-желаният артикул от тези, които предлагате?

Засега продаваме най-много пиняти, но мисля че хората още не са открили предимствата на хартиената торта. Първата, която направих, изпробвах лично. Бях много ентусиазирана, защото се оказа практична, удобна и беше невероятна изненада и забава за децата. Можеш да я занесеш в училище, в детската градина, на площадката пред блока, в детския кът. Като при шоколадовото яйце – изненада, лакомство и забавление.

Когато създадеш нещо ново, децата ти ентусиазирани ли са да го опитат веднага?

Те участват активно в творческия процес, не само като краен резултат. Дават идеи, записват си разни неща по тефтери, помагат. Много е забавно! Така и мен ме зареждат.

Нашият сайт е насочен към хора, които се стремят към активен и здравословен начин на живот. Ти имаш син, който е ученик в четвърти клас. Манията по компютърни игри, социални мрежи и смартфони завладяла ли е децата в тази възраст, какви са твоите наблюдения?

И аз обичам здравословните неща, дори мисля, че съм се вманиачила в последно време. А от техниката няма как да избягаме, все пак тя много ни помага. Но стига ни само да ни помага, не ние да служим на нея. Тъй като искам децата ми да водят активен и пълноценен живот, преди време си купихме виличка извън София, вместо по-голям апартамент. Така че с две ръце съм "за" контакта с природата и реални (не виртуални) игри с хора и животни. 

В тази връзка смяташ ли, че даваш една добра и интересна алтернатива на хлапетата си? Начин да се забавляват активно и пълноценно без да са пред компютрите?

Много се надявам да им давам един нестандартен поглед над нещата. Да знаят, че не е задължително работата да е скучна, а може да носи и удовлетворение, и удоволствие. А е факт, че са много активни деца. Надявам се да го запазят и като тийнейджъри.

Ако те поканим на рожден ден, какво би ни подарила? Нещо, изработено от теб, което да е подходящо и за възрастни.

Много обичам да подарявам. Но и много внимавам с нещата, които съм изработила сама, защото хората в България не винаги оценяват времето и енергията, вложени в такъв подарък. За много хора платеното с пари е по-ценно. Затова нещата, които правя, обичам да ги подарявам без повод, спонтанно... Пък и нали всеки ден е празник! А на вас бих ви подарила една пинята – тя е еднакво забавна и за възрастни, и за деца.

За да разгледате всички снимки на уникалните пиняти и декоративни торти, отворете галерията. Още истории от интересни хора с нестандартни идеи, може да откриете, ако следите нашата фейсбук страница.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април