Рецептите за пълнени тиквички са повече от многобройни, така че не смятам да ви давам някоя от вече познатите ви, а такава която ще изненада приятно сетивата ви.
Предложената рецепта за пълнени тиквички си е изцяло моя
измислица получена в търсене на разнообразие.
Смятам да ви дам веганската рецепта, която само с добавка на моцарела, домашно прясно козе сирене или парченце кашкавал моментално се превръща в нейна вегетарианска версия. Пълнените тиквички
без животински продукти са подходящи за хора страдащи от алергия към млякото или лактозна непоносимост, също така е изключително подходяща и за хора с глутенова нетолерантност. Времето им за приготвяне е
изключително кратко, което ги превръща в отлична възможност да се сготвят буквално в последния момент за обяд или вечеря.
Необходими продукти за 4 порции:
Thinkstock/Guliver
3 броя средно големи
тиквички или 6 броя малки (около 1 килограм)
250 грама гъби
1 чаена чаша
киноа (накиснете киноата в студена вода за около 1 час)
1 морков
1 червена чушка
1 връзка пресен лук
2 скилидки чесън
1 връзка копър
2 супени лъжици зехтин или 1 супена лъжица кокосово масло
1 кафяна чаша бяло вино
черен пипер
червен пипер
куркума
джинджифил
хималайска сол
Тиквичките се разрязват по дължина и се издълбават. През това време изцедете киноата от водата, в която е киснала и я измийте. В дълбок тиган сложете зехтин или кокосово масло и добавете всички
предварително измити и нарязани зеленчуци, включително и средната част от тиквичките. Похлупете с капак и оставете добре да се задушат за няколко минути. След което добавете киноата и добавете
подправките като бъркате енергично. Добавете чашата вино и 1 чаена чаша топла вода и оставете да къкри на бавен огън за около 10 минути. След като киноата поеме водата, добавете нарязания копър и
пресен лук и объркайте сместа. Напълнете тиквичките, които предварително сте издълбали и посолили с малко хималайска сол. Разпределете ги в тавичка. В случай, че ви остане плънка – изсипете я в
тавичката около пълнените тиквички и добавете още 1 чаена чаша вода, която разпределете върху тиквичките и останалата плънка. Сложете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса. След
15 минути извадете тавичката и посипете ястието със сурови семена от слънчоглед, тиквено семе и сусам или ако искате да е вегетарианска рецепта с моцарела или друг вид кашкавал. Сложете за още 5
минути. При нужда добавете още вода.
Сервирайте със сезонна салата, хрупкав суров хляб от семена, кисело мляко с копър и чесън или ядково кисело мляко с копър и чесън. Лично аз си добавям малко зехтин след като съм извадила тавата от
фурната, непосредствено преди сервиране. Най-добрата комбинация на тиквичките е със сладки домати, червен лук и зехтин.
Добави коментар