Миди с ориз

Миди с ориз

Продукти

1,5 пресни черни миди с черупките
350 гр.ориз
1 глава кромид лук и 2 моркова
2 белени домати
1 ч.ч. бяло вино
1 лимон
олио
2 - 3 дафинови листа
девесил
джоджен
черен пипер
сол
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър

Първата стъпка от рецептата Миди по бургаски е подготовката на мидите. Почистете ги с четка от полепналите по тях водорасли и песъчинки. Ако някои от мидите са счупени или ви се сторят съмнителни, най-добре ги изхвърлете, защото сигурно са развалени. 

 

Приготвяне:
След като сте почистили мидите, сложете ги в дълбок съд с вода, така че да ги покрива. Разбъркайте ги, отцедете и изхвърлете водата. Повторете няколко пъти, докато изхвърлите бистра вода. Накрая отцедете добре мидите и ги оставете настрана. 

Лукът и морковите нарежете на ситно и задушете в загрята мазнина. Използвайте голяма тенджера, защото по време на готвенето мидите ще се отворят и разбъркването им ще е трудно, ако съда е малък. 

Добавете ориза и гореща вода, но по-малко от обичайното, защото при готвенето мидите ще пуснат доста течност. И да не забравяме, че ще добавим и 1 чаша вино. 

След като ориза понабъбне леко, прибавете отцедените миди, така, както са си с черупките. Добавете виното, девесил, джоджен, пипер и сол на вкус. Внимавайте да не пресолите ястието, защото водата която мидите ще пуснат е солена. Не прекалявайте с бъркането, за да може мускулчето на мидите да си остане в черупката. 

Малко преди ястието да е готово, добавете нарязаните на кубчета домати. Разбърквайте периодично, докато всички миди се отворят. Мидите се сваряват много бързо - 10 - 12 минути, така че е добре готвенето им да съвпадне с увирането на ориза. Поръсете готовото ястие с нарязаните на ситно копър и магданоз. 

Сервирайте Мидите по бургаски в голямо плато и залейте с пресен лимонов сок. 
Да ви е сладко!

ключови думи:
храна бял ориз мида

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Лъв
23 юли – 23 август