Бъди творец!

Използвай "целия" си мозък, работи яко, фантазирай и нещата ще се получат
Бъди творец!

Бях на шест, когато измолих майка ми да ме запише на уроци по пиано. Нямахме много пари. Но родителите са родители – правят всичко за децата си (или поне би трябвало да е така). Започнах да посещавам класовете с целия ентусиазъм, на който е способно едно шестгодишно дете. Впоследствие, в училище, ме записаха в музикална паралелка, разбира се (как иначе!). Блъсках по клавишите в продължение на цели седем години. И накрая все пак се научих да свиря... "Котешкия марш" :)

Някой би казал, че не станах велика пианистка, защото просто нямам талант. Но не и британският писател Тони Бюзан. Същият би предположил друго – че просто не съм работила достатъчно, за да постигна резултата, на който съм се надявала. Или: изплашила съм се, виждайки, че другите деца са по-добри от мен. Може би пък някоя учителка ми е казала, че те в действителност са по-способни, а аз не ставам... за нищо?

Нещо повече, в своята чудесна книжка "Силата на творческата интелигентност" Тони окуражаващо твърди, че всеки може да бъде творчески интелигент – да пее, да рисува, да танцува, да свири...

Как?

На първо място, като работи здраво. И по-важното: като използва не само едното, ами и двете си мозъчни полукълба.

По принцип е прието, че лявото отговаря за математическите умения, които придобиваме, а дясното – за артистичните. Но ако двете се трудят в екип, казва Бюзан, и постоянно си делегират различни задачи, ще доведат до успех във всяка една сфера от живота. Не само в духовната.

Накратко казано, използвайте сивото вещество и от двете страни на главата си, апелира британецът. А с тази мисловна карта ви показва как точно да го направите:

914839Изток-Запад

В своето полезно четиво Тони обяснява още защо е важно (и как) идеите да се картографират. Макар и скромна по страници, книгата е пълна с интересни упражнения за ума, които ще ви се прииска да направите дори в движение. Освен това е адски надъхваща – толкова, че ме накара отново да започна курсове по пиано :)

914838Изток-Запад

Смелост, инициативност, вяра в себе си, постоянство и много труд. Тези неща лежат в основата на творческата интелигентност. Имате ли ги, значи светът ще бъде в краката ви.

Ако пък искате да ви препоръчваме и други готини книжки, станете ни другарчета във фейсбук.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април