Такос със свинско и бобена салата

Такос със свинско и бобена салата

Необходими продукти:

за месото:
1 кг свински врат
500 мл бира
2 стръка мащерка
1 скилидки чесън
1 с. л. морска сол
1/2 с. л. кимион
1/2 с. л. риган
1/2 ч. л. черен пипер на зърна
1/2 ч. л. червен пипер
1/8 ч. л. майоран

за бобената салата:
1 консерва червен боб (400 г)
1 консерва бял боб (400 г)
4 стръка магданоз
2 скилидки чесън
1 1/2 печени червени чушки
1 зелена чушка
2 с. л. зехтин "Екстра върджин"
2 с. л. сок от лайм
1 ч. л. кимион
сол на вкус

за червения сос:
1 консерва домати на кубчета (400 г)
2 скилидки чесън
1/2 червена печена чушка (без оцет)
1/2 глава лук
2 ч. л. кимион
1 ч. л. сухо чили (мляно)
1 ч. л. сол
1/4 ч. л. черен пипер

за зеления сос:
2 бр. авокадо
3 зелени люти чушки
3 зелени чушки
2 скилидки чесън
1 малка глава червен лук
1/2 връзка пресен кориандър
30 мл зехтин "Екстра върджин"
сокът от 1 лайм
сол на вкус

за тортилите:
300 г брашно
50 г 50 г свинска мас
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сол

за поднасяне:
200 г краве сирене
1 връзка пресен кориандър
2 домата
1 глава лук
лайм на вкус
заквасена сметана на вкус

Начин на приготвяне:

1 – Риганът се смесва с майорана, кимиона, червения пипер и стритите в хаванче морска сол и черен пипер. Месото се натрива със сместа и се оставя в хладилник за една нощ.
2 – Чесънът и мащерката се наситняват и се поръсват върху месото. Слага се в тава, налива се бирата и се покрива с алуминиево фолио.
3 – Пече се 30 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор и след това още 2,5–3 часа – на 150 градуса.
4 – Двата вида чушки, магданозът и чесънът се наситняват. Бобът се отцежда. В купа се смесват зелените чушки, двата вида боб, червените чушки и магданозът.
5 – Салатата се овкусява с кимиона, зехтина, сока от лайм и сол на вкус.
6 – Чушката, чесънът и лукът за червения сос се наситняват и се слагат в касерола. Прибавят се доматите, кимионът, солта, черният пипер и чилито. Наливат се 300 мл вода и се готви на умерен огън около 20 минути.
7 – Пасира се и се охлажда.
8 – Двата вида чушки за зеления сос се запичат, запарват се, обелват се и се почистват от семките.
9 – Пасират се с лука, месестата част от авокадото, чесъна, кориандъра, сока от лайм и зехтина. Сосът се посолява на вкус.
10 – Брашното се смесва със солта и бакпулвера. Добавя се свинската мас и се претрива с пръсти.
11 – Наливат се 150 мл вода и се замесва гладко тесто. Оставя се да престои 15 минути.
12 – Разделя се на 14 части. Оформят се сплескани топки, които се оставят 15 минути, тестото да почине.
13 – След това се разточват тънко върху пергаментова хартия и се изпичат в загрят тиган, от двете страни, до готовност.
14 – Доматите и лукът се режат на кубчета, сиренето се натрошава, а кориандърът се накъсва.
15 – В 1 тортила се слага от месото, овкусява се с по малко от двата соса, слагат се домати, лук, кориандър, малко сок от лайм и заквасена сметана.
16 – В друга тортила се слага от бобената салата, по малко от двата соса, домати, лук, пресен кориандър и сирене. По желание се овкусява с малко сок от лайм и със заквасена сметана.




Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври