Вегетарианска лазаня

Вегетарианска лазаня

Свежа, здравословна и с аромат на пресен босилек тази лазаня е перфектната веджи вечеря.

Необходими продукти:

1 кутия кори за лазаня

1 брой средно голям патладжан

1 брой средно голяма тиквичка

2 брой червени чушки

2 с.л. зехтин

шепа, нарязан на ситно пресен босилек

сол, черен пипер

продукти за доматения сос:

1 малка глава лук

680 мл доматен сос

4 скилидки чесън

3 с.л. зехтин

1/2 ч.ч. сухо бяло вино

сол

продукти за белия сос:

1 опаковка сирене "Котидж" (Cottage cheese)

100 г настъргано сирене Пармезан

две шепи нарязан на ситно пресен босилек

150 г краве сирене

2 яйца

черен пипер

150 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

Започнете като измиете и нарежете патладжаните и тиквичките на кръгчета, а чушките на по-малки парчета. Подредете ги в голяма тава, върху хартия за печене, полейте ги със струйка зехтин, поръсете със сол, черен пипер и пресен босилек и печете в силно загрята фурна на 230 градуса за около 15 минути, докато омекнат и се запекат.

Ако не съберете всички зеленчуци наведнъж ги опечете на два пъти.

Докато чакате да се опекат зеленчуците пригответе доматения сос.

Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в зехтин и водичка в тенджера на котлона, докато омекнат. Добавете доматения сос и бялото вино. Поръсете със сол. Намалете котлона на минимум и гответе още 20 минути, докато сосът се редуцира.

Накрая пригответе белия сос, като разбиете с тел яйцата. Добавете "Котидж" сиренето, настъргания пармезан и краве сиренето. Поръсете с две шепи, нарязан на ситно пресен босилек и черен пипер и разбъркайте до хомогенност. 

Сглобяване на лазанята:

Количеството доматен сос трябва да ви стигне за 4 пласта. Същото се отнася и за корите за лазаня - те също са 4 пласта. Белият сос е само един пласт, по средата. Зеленчуците си ги разпределете за 2 пласта.

Пригответе си правоъгълна йена или тава (Моята йена е с големина 26:19 см.)

Не е необходимо да попарвате корите. Ако са достатъчно добре покрити със сос няма опасност да не омекнат.

1. Сипете част от горещия доматен сос на дъното и го разпределете с помощта на шпатула.

2. Отгоре подредете 3 и половина листа от лазанята.

3. Върху тях подредете половината от печените зеленчуци.

4. Полейте с два черпака от доматения сос.

5. Покрийте с нов пласт кори.

6. Отгоре разпределете целия бял сос и го разнесете равномерно.

7. Върху него поставете нов пласт кори.

8. Разпределете втората половина от печените зеленчуци.

9. Покрийте с доза доматен сос.

10. Завършете с пласт кори.

11. Полейте обилно с последния доматен сос.

Покрийте йената с фолио и запечете за 40 минути в студена фурна на 200 градуса, за да не се спука йената. Ако печете в обикновена тава можете да я поставите и в загрята фурна. Отстранете фолиото, поръсете обилно с настърган кашкавал и печете за още 5-10 минути, докато се стопи и придобие златист загар.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Дева
24 август – 23 септември