8 ползи от сутрешните тренировки

8 ползи от сутрешните тренировки

Най-доброто време за тренировки винаги ще бъде онова, което е най-удобно за теб. Все пак тренировката в 9 вечерта е по-добра от никаква тренировка. Но сутрешните тренировки крият някои интересни и значими ползи, поради което са по-препоръчителни от вечерните упражнения.

Ето 8 от ползите на сутрешната тренировка, които (надяваме се) ще ви убедят, че най-хубавият начин да започнете деня си е с няколко приятни упражнения:

  1. През деня ще приемете по-малко ненужни калории

    Съвсем логично е да си помислите, че сутрешната тренировка всъщност би довела до обратния ефект. Все пак щом сутрин горите по 300-500 калории, защо да не се наградите с няколко допълнителни през деня. Интересното е, че според едно проучване сутрешните тренировки всъщност притъпяват апетита и правят храната по-малко изкушаваща. За целта на проучването учените наблюдавали мозъчната активност на жени доброволки, които разглеждали снимки на храна и цветя (вторите служели за контролен тест). Жените, които били тренирали 45 минути сутрин, по-малко се впечатлявали от вкусотиите на снимките спрямо жените, които не били тренирали. И най-важното – жените от първата група не консумирали повече храна през деня спрямо втората група.

    2. Ще бъдете по-активни през целия ден

    Сутрешната тренировка ще ви вдъхнови да останете активни през целия ден. Според същото проучване хората, които тренирали сутрин, били по-активни и по принцип.

    3. Ще изгорите повече калории

    Да закусите ли преди тренировка или да не закусите? Това е въпросът, който се обсъжда по фитнес форумите от десетилетия. Според някои закуската ще ви зареди с повече енергия и така ще можете да тренирате по-дълго, но според британско проучване от 2013 г. тренировките на празен стомах горят до 20% повече мазнини.

    4. Ще понижите кръвното налягане

    В едно друго проучване учените накарали няколко групи от участници да тичат на пътеката за 30 минути. Различните групи тичали по различно време на деня – в 7.00 ч., в 13.00 ч. и в 19.00 ч. Онези, които тичали сутрин, намалили кръвното си налягане с 10%. Спад, който продължил през целия ден и дори достигнал до 25% през нощта. Повечето сърдечни удари се случват рано сутрин, така че учените смятат сутрешните тренировки за добра превенция срещу инфаркт.

    5. Ще спите по-добре

    Случвало ли ви се е да тренирате в 20.00 ч. и после да се чувствате твърде превъзбудени, за да заспите? Между двете наистина има връзка. По-добрият сън е привилегия на трениращите рано сутрин, защото тренировките повишават телесната температура и стимулират цялото тяло, а това ще ви попречи да заспите. От друга страна, сутрешните тренировки водят до по-дълбок, по-дълъг и по-качествен сън, когато най-накрая си легнете след 15 часа или повече.

    6. Ще ви предпазят от диабет

    Сутрешните тренировки на празен стомах ви предпазват от развитието на инсулинова резистентност, която много често преминава в диабет от тип 2. При едно проучване учените открили, че участниците, които в продължение на 6 седмици тренирали сутрин на гладно, станали по-чувствителни към инсулина и показали по-добра поносимост към глюкозата, освен това не качили килограми за разлика от другата група, която се хранела с въглехидрати преди и по време на тренировката.

    7. По-лесно ще натрупате мускули

    Сутрин нивата на тестостерона са най-високи, което прави сутрините идеалното време за силови тренировки. Тогава по-лесно и ефективно ще натрупате мускулна маса.

    8. Сутрешните тренировки по-лесно се превръщат в навик Според скорошно проучване, най-редовно трениращите са онези, които успяват да превърнат упражненията в навик. Ако се събудите рано и първата ви задача е да посетите фитнеса или да тичате в парка, още преди останалия свят да поиска нещо от вас, това много скоро ще се превърне в навик и рутина. Много по-лесно е да пропуснете вечерната тренировка, защото приятелка ви се е обадила неочаквано, за да пиете кафе, или пък изведнъж ви е излязла повече работа в офиса. Изберете сутрешните тренировки и съвсем скоро те ще станат ваше ежедневие, а с това идват и всички ползи от редовното спортуване – повишен имунитет, дълголетие и по-добро настроение.


ключови думи:
спорт тренировки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март