200 км по леда

И 200 състезатели, които обикалят холандската провинция Фризия на кънки
200 км по леда

300 е наименование на познат до болка за всички филм. А знаете ли какво е 200? Това е ключово число в едно забележително спортно събитие, което се провежда по замръзналите реки и езера в Страната на лалетата. Близо 200 са километрите, изминавани от ентусиастите при провеждането на обиколката. 200 е регламентираният брой на хората, които взимат участие в надпреварата. 200 пък са точките за оригиналност и спортен дух, които ние даваме на отколешната холандска традиция.

Казахме ви, че участниците са 200, но това е и не е така :) Защото, редом със състезателите, в някои участъци на леденото каране се включват около 15 000 аматьори, които просто искат да се позабавляват или да окуражат кънкьорите.

Има и хора, които посещават страната специално, за да станат част от необикновената атмосфера на състезанието, наричано Elfstedentocht, или Обиколка на единадесетте града. Това име е избрано именно, защото 11 (отново магическо число!) са историческите града, през които каращите преминават по време на събитието.

За да бъдем съвсем точни обаче, ще трябва да кажем, че паметният Elfstedentocht не се случва всяка зима. Понякога състезанията се провеждат в интервал от над десетилетие. Причината за това е, че холандската зима невинаги предлага достатъчно ниски температури, които да благоприятстват дълготрайното замразяване на водите.

Щом температурите останат достатъчно дълго под нулата и ледът стане с дебелина поне 15 см, властите дават толеранс от два дни, по време на които наблюдават дали ледът ще остане достатъчно дебел из цялата територия на Фризия. Ако споменатите фактори са налице, кънкьорите излизат на "сцената" и традицията се подновява.

Вълнуващата обиколка на кънки се провежда от векове насам. Холандците наистина я обичат и липсата на сурови зими от време на време ги подтиква да организират Алтернативната обиколка на единадесетте града. Подобни надпревари са били провеждани върху заледените реки и езера на Норвегия (1974), Финландия (1976), САЩ и Канада (1983, 1984, 1985) и Полша (1985, 1986).

Вече стават 16 години, откакто в Холандия се проведе последното състезание на лед. Миналата година то се отложи в последния момент. Тази зима все още има шанс да се случи. И дано...

 

Още факти за голямото холандско събитие можете да прочете при авантюристичните ни колеги от Peika.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април