Лесни упражнения срещу болките в гърба

Подобрете стойката и състоянието на гърба си!
Лесни упражнения срещу болките в гърба

Седите ли често пред компютъра, пренебрегнали сте тренировките и чувствате, че гърбът започва да ви боли надвечер? Време е да се заемете с подсилване на гърба си. Ето няколко съвета на специалист, които ще ви помогнат и доведат до едно по-добро ежедневие.

За да облекчите гърба е важно да работите повече с ръце и крака, за което трябва силна основна мускулатура - тази на корем и тазовото дъно. Внимавайте с вашата стойка и се опитайте да запазите естествената извивка и поза на гръбначния стълб.

Избягвайте да се свивате и изгърбвате! Чрез редовни тренировки и спорт можете да стабилизирате и усилите гърба и кръста.

Стабилност на гърба се постига с достатъчна сила на мускулите. Тя зависи от три фактора:

- Мускулатурата - активната част
- Ставите (лигаменти и дискове) - пасивната част
- Централната нервна система 

Два мускула управляват стабилността:

1. Musculus transversus abdominis

"Корсета" за корем и гръб и най-вътрешният коремен мускул. Смята се, че този мускул има свойство на предвидливост и се активира преди другата мускулатура, когато например движим горната част на тялото, повдигаме ръка или крак, когато тялото се натовари ненадейно или при нормален ход. 

2. Musculus multifidus

Най-дълбокият гръбен мускул, който следва прешлените. Дори и най-дълбоките негови фибри имат антисипаторни възможности.

Семпли ежедневни упражнения

Какво да направим, за да подсилим гърба по най-лесния начин? Затегнете коремните мускули, приберете пъпа към гръбнака. Задръжте за 5 секунди и стегнете едновременно тазовите мускули. Повишете трудността, като едновременно изпълнявате и някакво движение - например ставане или изтягане на стола в офиса, изтягане настрани или за достигане на папка в етажерката, навеждане и взимане на нещо от пода, или когато слизате или се изкачвате по стълби. През цялото време стягайте коремните мускули и поддържайте корема прибран.  Не забравяйте, че помагате на гръбнака като сменяте позата за сядане със стоенето на стола.

Съвети срещу болки в гърба

Тренировките са един от методите да се предотвратят болките в гърба. Кои точно упражнения са най-добри все още не е доказано. Добре е да знаете, че във всеки фитнес могат да ви информират за най-удачните упражнения за тазови мускули, коремни и гръбни мускули и т.н. Важно е да има баланс на натоварването между ръце, крака, корем, таз и гръб.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април