Мазните храни пречат на отслабването повече от въглехидратите

Ново проучване разкрива, че ако искате да отслабнете трябва да ограничите мазнините
Мазните храни пречат на отслабването повече от въглехидратите

Намаляването на мазнините в храненето дава повече резултати при отслабване от ограничаването на въглехидратите.

Това показва проучване на лекари от Американските институти по здравеопазване, цитирано от Би Би си.

Според учените диети, при които се ограничава приемът на въглехидрати или на мазнини са ефективни, но по-добри резултати се наблюдават при хора, подложени на нискомаслен режим на хранене. Изследователите допълват още, че независимо от това каква диета избере човек, тя ще бъде ефективна, само ако се спазва стриктно.

1697202Pinterest

Резултатите на американските учени опровергават разпространеното схващане, че най-добрият начин за справяне с излишните килограми е ограничаването на въглехидратите. Според теорията това води до по-ниски нива на инсулин, което от своя страна предизвиква освобождаване на мазнини от депата в организма.

Според един от водещите изследователи в проучването - д-р Кевин Хол, при намаляването на въглехидратните храни отново се наблюдава отслабване, но не толкова много, колкото при ограничаване на мазното хапване.

В изследването са взели участие 19 души с наднормено тегло, които първоначално са получавали по 2700 калории на ден. След това, в продължение на две седмици те са били подложени на диети – без мазнини или без въглехидрати, при които този прием е бил намален с една трета.

Лекарите също така са анализирали и количествата кислород и въглероден диоксид, които доброволците са вдишвали, както и нивата на азот в урината им, за да могат да определят с точност химическите процеси, които се извършват в организма.

Според резултатите след шест дни на всяка една от двете диети, хората с ограничен прием на мазнини губят 463 г. телесни мазнини. Това е с 80% повече от мазнините, с които се разделят хората на диета без въглехидрати – 245 г. 

Въпреки категоричните резултати според проучването в ежедневни условия, където диетите са не чак толкова стриктно контролирани, не е изключено хората да губят повече килограми от ограничаването на въглехидратите. "Ако е по-лесно спазването на една диета вместо друга и придържането към нея, то тогава тя трябва да бъде предпочетена", казва д-р Хол.

Източник - БГНЕС

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април