Чисти ушички? Да, благодаря!

Няколко полезни препоръки за това как да се грижите за слуховия си апарат
Чисти ушички? Да, благодаря!

Искате ли ушите ви да са винаги чисти и да ви служат добре? Е, тогава преминете смело в следващите редове. Приятелките ни от Jenite.bg ще ви разкажат няколко подробности относно грижата за слуховите ви апаратчета. 

Така че четете внимателно и непременно се вслушайте в техните съвети :) 

*** 

Дори да използвате клечки за уши по-често и от ключовете за входната си врата, отново може да се окаже, че имате проблеми с прекомерното натрупване на ушна кал. Вероятно причината е или в повишена секреция на разположените вътре жлези, или в наличието на твърде тесни или извити канали.


И в двата случая, не можете да разчитате на клечиците с памук. Те няма да се окажат вълшебни пръчици, даже напротив. А това е сериозен проблем, на който задължително трябва да обръщате специално внимание, тъй като може да се окаже наистина опасен. 

Без да искаме да ви плашим, но все пак, с цел да ви провокираме към конкретни действия, ще ви кажем: сформираната в продължение на дълго време "тапа" от ушна кал има вероятност да доведе до частична загуба на слуха или до образуването на хематоми. Понякога последните се оказват способни да предизвикат уродливо изменение на ушната мида.

Ако усетите, че ухото ви заглъхва... 
Не чакайте със седмици, чудейки се какво става, дали не е нещо "трагично", или надявайки се заглъхването да мине от самосебе си. Веднага щом го усетите, отидете при съответния лекар. Най-вероятно ще се окаже, че просто натрупана ушна кал ви пречи да чувате нормално и специалистът набързо ще ви направи промивка. Не е най-приятната процедура на света, но няма и нищо страшно в нея. Тревогите ви ще минат веднага. Поне до следващото стабилно натрупване от ушна кал.

В случай, че се окажете податливи на подобни проблеми, задължително трябва да започнете да почиствате ушите си чрез по-специални техники. Откажете се от клечките за уши - те са най-опасни. С тяхна помощ само натъпквате ушната кал навътре и рискувате да увредите някоя важна част от анатомията в тази част на главата. Съветваме ви да изберете някой от следните варианти:

1. Купете си специален разтвор (спрей) за безопасно почистване на уши 

2. Направете си сами подходящ разтвор в домашни условия 
За целта трябва да смесите топла вода с 1-2 супени лъжици минерално масло или глицерин. Наклонете главата си на една страна, така че третираното ухо да сочи към тавана. Ако така ще ви бъде по-удобно, можете и да легнете, но сложете под себе си кърпа, за да не покапе течността там, където не я искате.

За да вкарате разтвора в ухото, използвайте капкомер. Но не го пъхайте навътре, капнете необходимото количество от малко разстояние. Изчакайте да подейства 5-10 минути с така наведената глава. След това наклонете ухото над умивалника или друг съд, за да изтече всичко отвътре.  

Накрая трябва да го промиете със струя вода от спринцовка. Действайте внимателно, без да пъхате върха на спринцовката вътре. Не повтаряйте процедурата твърде често.

3. Обикновено измиване с вода 
Това е най-добрият профилактичен метод срещу натрупване на ушна кал, независимо дали имате сериозни проблеми, или не. Докато се къпете, насочете силна струя от душа директно към ухото си - не се притеснявайте, нищо няма да му стане. Не го третирайте със сапун или шампоан, само с вода. След това, когато се подсушавате с хавлията, използвайте крайчето й вместо клечка за уши. То не може да проникне толкова дълбоко, че да нарани каквото и да било в ушния канал.
 
4. Ако за нищо на света не можете да се откажете от противопоказната употреба клечки за уши... 
Ще го кажем отново: макар мнозина да приемат този метод за най-нормален, бърникането из ухото с клечки всъщност е последното, което лекарите биха ни посъветвали да правим. Ако все пак държите на стария навик, изберете по-малък размер клечки в случай, че ушните ви канали са от по-тесните.

Не човъркайте напосоки! Препоръчителният принцип е следният: пъхате тампончето съвсем малко навътре, притискате леко към стената на канала и изваждате мръсотията, сякаш с движение "ела тук". След това пъхате отново, за да почистите следващия малък участък.

Ето и още полезни материали от jenite: 

Ароматерапия: другото име на гъдела  

В защита на менструалната чашка

Неочакваните роли на водата за уста

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април