Домашен протеинов сладолед

Един здравословен експеримент, който си струва да се пробва
Домашен протеинов сладолед

Знаете ли с какво върви най-добре това горещо лято? Нееее, не с море/планина/мохито и т.н. Вълшебната думичка е сладолед (мога да го напиша и с големи букви, за да решите, че крещя, но ще ви спестя емоциите ;) ).

Да, обожавам сладолед. Но, когато преди време започнах сериозно да обръщам внимание на храната си, ми стана ясно, че замразенето нещо в магазина едва ли се прави със истинско мляко, овкусява се с кой знае какво и се гарнира също толкова неясно...

Е, трябваше ми алтернатива, по възможност с максимум достойнства: контролирана сладост, по възможност – без захар; оптимално количество мазнини и прилично съдържание на протеин. Тогава открих няколко рецепти за сладолед с протеин на прах, повечето от които се оказаха доста сполучливи.

Е, сега смятам да ви споделя една от тях. Първата спокойно може да мине за сладоледен шейк, а ето и необходимите продукти:

около 100-120 грама дребни замразени плодове (боровинки, малини, ягоди, къпини или микс)

1 замразен банан (можете и сами да го пъхнете във фризера, но го обелете предварително)

1 дозаторна лъжичка протеин на прах, най-често е около 20-25 грама

220-250 милилитра мляко

Допълнителни инструменти: блендер или миксер

Няколко уточнения:

inm.comПърво да кажа, че плодовете е по-добре да са замразени, защото не отделят сок. Все пак, можете да ползвате и сурови, но не трябва да са презрели и вероятно ще трябва да намалите количеството мляко.

Видът на протеина е личен избор – може да е овкусен (ванилия, банан, шоколад и ягода са най-популярни, но има много други възможности) или не, може да е растителен, ако сте вегетарианци, или суроватъчен, например, няма генерално значение.

Млякото, също така, може да бъде соево, пълномаслено или пък домашно, но това зависи изцяло от вас и целите ви. Аз лично си правя бадемово мляко и крайният резултат е превъзходен :)

Начин на приготвяне:

Значи, в чашата на блендера или в дълбока купа изсипете първо дребните плодове, след това леко размекнатия банан, накъсан на 3-4 парчета. Добавете и протеина и залейте с млякото.

Захлупете чашата и пуснете блендера на максимална степен. Ако работите с миксер, използвайте го в съответния съд и бийте до получаване на пухкава смес.

Предлагам в началото да ползвате по-малко мляко (около 200 милилитра), за да не стане крайната смес твърде водниста. Ако има нужда да разредите, направете го впоследствие.

inm.comПолучената смес изсипете в съд, в който да я изстудите или замразите. В първия случай използвайте нещо като чаша с похлупак и оставете във фризера за около час-час и половина. Във втория случай използвайте по-плитка кутия и изчакайте сместа да престои поне 3 часа във фризера.

Ако не сте на диета и предпочитате по-сладък краен резултат, добавете към сместа адекватно количество подсладител, а може да доовкусите и със супена лъжица хубаво фъстъчено масло. Последното прави консистенцията още по-пухкава :)

Винаги можете да сервирате сладоледа с плодове, сладко, течен шоколад и т.н., ако не броите стриктно калориите ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 3
    от Не е посочен | 11.07.2012 | 16:03
    Отговор на коментар #2 от : Стана много вкусна първа доза! Само с ягоди банан и прясно мляко... А с малко разтворимо кафе и още малко мляко става много вкусен шейк! Втората пое и малко сусамов тахан за вкус и текстура. Беше и с черешни вместо с ягоди. С ягоди е по-вкусно и приятно на цвят. Е, не обичам сладолед, но трябваше да пробвам ;)) Има много приятен вкус - сладко е, макар че нямаше подсладител и е хладничко. Точно за юли! :)
  • 2
    от Не е посочен | 02.07.2012 | 11:11
    Отговор на коментар #1 от : Екатерина, снимай и прати снимки после, защото според мен има значение какъв точно е протеинът, както и млякото :)
  • 1
    от Не е посочен | 01.07.2012 | 17:49
    Чу-дес-но! Ще направя една доза... ако се получи, още една... И после пак така... Нали е здравословен :))

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април