Уникалните ползи от консумацията на артишок

Той е сред най-богатите източници на фибри
Уникалните ползи от консумацията на артишок

Артишокът със сигурност не присъства в списъка с покупките на повечето от нас. За съжаление, това е факт. За съжаление, защото артишокът присъства на топпозиции в няколко различни класации за най-полезни храни.

Артишокът е сред най-богатите източници на антиоксиданти и фибри и сред хранителните продукти, действащи най-ефективно за детоксикация на организма. Различни проучвания на състава на артишока го поставят в топ 10 сред храните в тези категории.

По отношение съдържанието на витамини и микроелементи в 100 г артишок се съдържат по около 20% от дневните дози витамин К, витамин С и витамин В12 (цианкобаламин), както и по около 10% от препоръчителния дневен прием на магнезий, манган, калий, мед и фосфор. Макар и в по-ниски дози, артишокът съдържа и почти всички други витамини от група В и микроелементите цинк и желязо.

Най-голямо значение от гледна точка на ползите за организма обаче носи високото съдържание в артишока на някои специфични вещества от групата на фибрите, антиоксидантите и детоксикиращите организма продукти.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април