Благодарствено червено

Хаш с картофи и червено цвекло
Благодарствено червено

Както може би вече сте разбрали, вчера ме боля глава. Подобни проблеми не ми се случват твърде често, но когато ги има, съм свикнал да се справям с тях самостоятелно и да не въвличам и други хора в процеса. Ето защо бях повече от стъписан от загрижеността, с която Краси прие моето състояние. Тя не само, че написа цяла статия по въпроса, но и наистина мълча в продължение на цял един ден. Ако я познавате лично, със сигурност знаете, че това последното може да се сравни само с настъпването на 31 февруари.

И така, сломен от нейната самоотверженост, аз й обещах, че в знак на благодарност ще й сготвя нещо. Ако познавате и мен лично, със сигурност знаете, че това е доста смела постъпка от моя страна, защото имам вроден дефект, изразяващ се в неспособността ми да ям и готвя ястия без месо. Но благородството понякога не само, че задължава, но и вдъхновява хората за немислими подвизи. Четете нататък...

Има един тип манджа, известна с името хаш (навлязло в българския директно от английското hash, за което пък се счита, че произлиза от френската дума за "кълцам" hacher). Всъщност, взависимост от това кого ще попитате, ще получите различно обяснение за това какво представлява хашът. Личните ми наблюдения показват, че в повечето случаи става дума за закуска, която се приготвя на тиган от ситно нарязани или дори смляни продукти. В неговия състав почти винаги влизат някакво месо, картофи и лук и се сервира в компанията на пържени картофи и хляб.

Отдавна имах намерението да реализирам една рецепта за хаш с бекон и червено цвекло. Така и сторих, но не съвсем. Сещате се, че да поднеса бекон на Красимира би било като да се опитам да пробутам краставица на някой вълк. Благородството в случая ме ограничи до употребата на следните продукти:

  • inm.com4-5 средни червени картофа

  • 2-3 средни глави червено цвекло

  • 1 средна глава лук

  • 5-6 големи скилидки чесън

  • 60 гр. масло

  • 5 яйца

  • 1 връзка магданоз

  • 2 супени лъжици сос Уорчестър (по желание)

  • черен пипер и сол

Начин на приготвяне:

Значи, счита се, че е проява на лош вкус да приготвиш хаш в съд, различен от чугунен тиган. Ако имате такъв, извадете го. Ако ли пък не, използвайте тиган с огнеупорна дръжка или просто тава (между другото, в оригиналния си вариант това ястие се готви на котлон, но аз го адаптирах за фурна, така че всякакви волности са позволени). Във въпросния съд сложете маслото и го сложете да се разтопи в загряващата се до 240ºС фурна.

Междувременно обелете кореноплодните и ги нарежете на дребни кубчета (1 – 2 см). По същия начин постъпете с лука и чесъна, като тях можете да накълцате и на по-дребно. Всичко това сложете в достатъчно голяма купа, посолете и напиперете на вкус и объркайте добре. През това време маслото трябва да се е разтопило и загряло добре, затова извадете съда от фурната и изсипете зеленчуковия (боли ме само, като го пиша) микс вътре.

Кирил РусевЩом фурната достигне желаната температура, нямате друга работа освен да пристъпите към печене и разбъркване на всеки 15-тина минути. Целият процес би трябвало да отнеме общо около 50 минути, след изтичането на които бъдете така добри да извадите съда. В него изсипете ситно накълцаната връзка магданоз и Уорчестъра, ако сте решили да го използвате. Разбъркайте и изравнете повърхността с лъжица. Със същата тази лъжица направете 5 вдлъбнатини, където съвсем естествено се полага да се чукнат яйцата. Овкусете всяко едно от тях с допълнително сол и черен пипер и върнете във фурната за още 10-15 минути или според личните си предпочитания за рохкост.

Ами, това е. Мен ако питате, приготвен по този начин, хашът е чудесна гарнитура за вратни пържоли. Краси каза, че и сам по себе си е прекрасен. Иди, че я разбери :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април