Фурми - суперхрана за малки и големи

За отлично здраве и енергия за дългите зимни дни
Фурми - суперхрана за малки и големи

Фурмите още от древни времена са известни със своите чудодейни свойства и не случайно от мнозина биват наричани ”пустинен лечител”. Според повечето изследователи тяхната родина е древна Месопотамия, където били култивирани преди повече от 8 000 години.

Сладките плодове на финиковата палма, която вирее в сухите тропически и субтропически области на Африка и Азия се консумират в продължение на столетия и са основна храна на населението в страни като Близкия изток и Северна Африка.

Мнозина учени дори твърдят, че фурмите са били сред основната дажба на строителите на пирамидите в Египет. Също така в Древен Египет фурмите били използвани за производство на вино и оцет.

Съществуват и множество легенди, които твърдят, че има хора, които в продължение на години са се хранили единствено и само с фурми, което може би и до голяма степен обяснява и факта, че многократно биват споменавани и в свещените книги – Библията и Корана.

На пазара се предлагат сушени, тъй като пресните са твърди и не особено вкусни. При самото изсушаване обаче придобиват тази уникална текстура и сладост. Ползите от употребата на фурми са повече от невероятни, но са сред плодовете с най-висок гликемичен индекс и поради тази причина не са подходящи за хората страдащи от диабет.

1621527Thinkstock/Guliver

В умерена консумация могат да ви заредят с витамини, минерали и антиоксиданти, които могат напълно да заменят употребата на синтетичните продукти богати на тях. В състояние са да ви дарят с невероятна енергия и са особено препоръчителни за хора възстановяващи се сред тежко заболяване.

Благодарение на съдържащите се в тях фибри хората страдащи от запек лесно и бързо могат да възстановят нормалната функция на стомашно-чревния тракт. Освен това са отлично средство срещу вероятността от преяждане, тъй като бързо засищат и дори мнозина учени твърдят, че подобряват храносмилането.

Полезни са също така за поддържане на отличното здраве на сърдечно-съдовата система и имат благотворно влияние върху нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта. В случай, че обаче прекалите с употребата им могат да имат леко свиващ ефект на кръвоносните съдове, така че яжте ги с мярка. Например 5-6 фурми на ден са ви напълно достатъчни да извлечете максималните ползи от тях.

Фурмите съдържат големи количества витамин А и В6, както и фолиева киселина, желязо, селен, калий, мед, магнезий, калций, цинк, флоур, манган, чиято дневна дажба можете да си набавите само с изяждането на 4 фурми на ден. Също така в тях има малки количества и от останалите витамини В комплекс и въпреки че концентрацията на тези витамини е ниска, но в сравнение с другите сушени плодове и изключително висока.

Най-добрият източник на антиоксиданти и източник за постигане на добро зрение е витамин А. Заради високото си съдържание на калий, фурмите са отлично средство за регулиране на сърдечната дейност и кръвното налягане. По този начин са отлична превенция срещу инфаркт и сърдечно-съдови заболявания.

Според последните проучвания дори се твърди, че предпазват от рак на стомаха, тъй като предотвратяват гнили процеси. В същото време е отлична алтернатива за подпомагане на имунитета, благодарение на съдържащото се в тях лесноусвоимо желязо.

Препоръчително е да се използват от бременни, деца и възрастни, тъй като подсилват всички мускулни тъкани и алергиите към тях са изключително рядко срещано явление.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април