Протеини - функции и потребности

Протеини - функции и потребности

1786011

Ако се чудите:

-какво са протеините/белтъците
-защо са толкова важни
-по колко трябва да приемате
-какво е важно да знаем за недостига и прехранването с белтъчини
отделете 5 минути и ще разберете по-надолу.


В тази статия ще ви поднесем информация относно това, какво са протеините и каква е тяхната функция в човешкото тяло. Ще акцентираме върху нормите за прием на белтъци и как недостатъчния прием на белтъци може да доведе до белтъчна недостатъчност. Ще ви дадем няколко примера за добри и пълноценни източници на белтъци.

Първо ще ви кажем, че протеини и белтъчини/белтъци означава едно и също.
Самото название на този макронутриент олицетворява и неговото огромно значение за живота ни. Протеини произлиза от Гръцки – "протос", което означава първи, най-важен или фундаментален. Протеините са изградени от аминокиселини, от които нашите клетки в тялото се нуждаят за да функционират правилно.  Цялостната ни структура, функционолността ни, тъкани и органи не могат да съществуват без протеини. В действителност около 16% от общото телесно тегло на възрастен човек е съставено от протеини.

Защо е толкова важен приема на протеини и какви са техните функции?

Функциите изпълнявани от протеините в нашите тела са следните – градивна, регулативна, буферна функция, защитна, транспортна и разбира се енергийна.


Тъй като нашите тела се нуждаят от белтъци(протеини) и аминокиселини за производството на ензими, хормони, нервотрансмитери и антитела – без адекватен прием на протеин нашите тела не могат да функционират правилно. 


Протеина помага за възстановяването на "износените" клетки, транспортирането на различни вещества по цялото тяло и спомага най-вече за възстановяването ни.
Протеините вземат участие в поддържането на pH в организма ни.
Защитната функция на белтъците се изразява в това, че те са основни участници в изграждането на антитела, които ни помагат да се пазим от различни микроорганизми, които най-често се опитват да ни разболеят.
Енергийната функция на белтъка не е негова първостепенна роля.

1786013


Кой белтък е пълноценен и кой не?


1.Протеините са изградени от аминокиселини. 
2.Основните аминокиселини са 20.
3.8 от тях са незаменими.
4.Незаменимите аминокиселини трябва да си ги набавяме с храната или като хранителни добавки, защото тялото ни не може да ги синтезира само.


Пълноценния белтък е този, който съдържа всички незаменими аминокиселини.
Когато в цялостния аминокиселинен профил на протеина, липсва дори само една аминокиселина или тя е в недостатъчно количество, белтъкът се смята за непълноценен.

1786015
Кои храни знаем че са богати на протеини?
Всичките меса и месни продукти – телешко, свинско месо, пилешко. 
Яйцата, рибата и морските дарове.
Мляко и млечните продукти. 
Добрите растителни източници на протеин са:
ядките, житните култури, бобовите храни и семената.  

Добре е да знаете, че богатите на протеини храни са добри източници на желязо, цинк и витамините от група B. 

Колко протеин трябва да консумирам?
Това е относително и зависи от няколко важни фактора, един от които е вашето ниво на активност през деня. Основно се препоръчва по 0.8гр/кг телесна маса. Но това количество е само за да предотвратим дефицита на протеина в тялото ни и се отнася за хора нетрениращи, възрастни и в добро здраве.
За активно спортуващи нуждата от прием на белтъчини (протеини) е 1,4гр-2.0гр/кг телесна маса.

1786017


- Нуждаем се от малки количества протеини за да оцелеем, но за да градим мускулатура и да сме в добра кондиция за тежки тренировки ние се нуждаем от повече протеини.
Разбрахте вече, че протеините са нашите градивни елементи. При усвояването на един грам протеин (белтък) получаваме 4kcal енергия. Дневния прием на белтък трябва да представлява 15%-25% от дневното ни меню.
Недостиг и прехранване:
Недостатъчния прием на протеини за дълъг период от време нарушава нашият метаболизъм, основната дейност на жлезите с вътрешна секреция, имунитета ни отслабва, наблюдава се образуване на отоци и настъпват нарушения в централната нервна система.


Когато не приемаме достатъчно протеини, мускулната маса намалява, забавяме растежа, не се усвояват пълноценно минералните соли и витамините.
Прекаляването с приема на протеини натоварва излишно храносмилателната система, бъбреците, черния дроб и метаболизма ни.


При постоянно прехранване с месо и месни субпродукти се нарушават метаболизма на пурините, което води до известното заболяване подагра. В днешни дни рака на дебелото черво, простата при мъжете и млечната жлеза на жените, се свързва със системното преяждане с месо, особено говеждото.


Да обобщим:
Ако искате да изградите мускулна маса, да качите килограми или когато изгаряте мазнини да запазите мускулатурата си – яжте достатъчно количество протеини.
Протеините са изградени от аминокиселини. Аминокиселините са 20. Незаменимите аминокиселини са 8. За пълноцнен източник на протеини се смята този, който съдържа всички аминокиселини. 

Протеините под формата на хранителна добавка са перфектен избор за прием на пълноценен белтък

ключови думи:
фитнес храна добавки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април