Колко безопасни са обезболяващите лекарства?

Поставете собственото си здраве на първо място!
Колко безопасни са обезболяващите лекарства?

Доста често, когато съм страдала от главоболие или друг вид неразположение придружено със силна болка или висока температура съм се замисляла, колко безопасни са обезболяващите лекарства?!

И когато преди години се зарових в купища информация по темата ми стана ясно, че предпочитам да съм с болка и да търся причината за нея, отколкото да я подтискам с обезболяващи нестероидни противовъпалителни лекарства.

Според последните изследвания негативните ми подозрения относно обезболяващите лекарства са напълно основателни, тъй като учените вече алармират, че именно тези медикаменти могат да бъдат причина за инсулт и инфаркт като част от нежеланите реакции.

1627420Guliver/Getty Images

Оказва се, че лекарства като ибупрофен, напроксен, диклофенак и целекоксиб увеличават риска от образуване на кръвни съсиреци, повишено кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и настъпване на внезапна сърдечна смърт следствие от аритмия, пишат в Prevention.com.

Причината за тези страшни странични ефекти се крие във факта, че нестероидните противовъзпалителни лекарства, за да облекчат болката блокират синтеза на защитното вещество от кръвоносните съдове, наречено простациклин, който от своя страна помага за отпускането на кръвоносните съдове и възпира образуването на съсиреци.

”Те имат обратния ефект на аспирина по отношение на сърдечно-съдовата система”, казва д-р Шери Торкос и добавя, че ”истинският проблем е, че те се продават без рецепта и са на разположение за употреба, а хората често посягат към тях без да се посъветват с лекар или фармацевт и едва ли не ги превръщат в ежедневно средство в борбата срещу болката.”

Доста сериозен е риска за хората, които вече страдат от сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане, както и холестерол, тъй като с приема на обезболяващите лекарства значително се увеличава риска за здравето, обяснява д-р Саная Каул, кардиолог в Cedars-Sinai Medical Center в Лос Анджелис.

Според кардиологът страничните ефекти в редица случаи са непреодолими и дори от здрави хора, но въпреки новите констатации, експертите не казват, че трябва да избягваме употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства, защото те имат своите ползи и рискове.

И в крайна сметка личният избор е на първо място. Ако искате да се справите с болката можете да заложите и на други методи на лечение, вместо да се примирявате с нея и да пиете опасните за здравето медикаменти.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април