Червеното вино защитава невроните

Червеното вино защитава невроните

През последните десетилетия нараства броя на изследванията, разкриващи разнообразни полезни ефекти от ниския до умерен прием на червено вино. То може да забавя умствия упадък характерен за дълбоката старост, както и някои невродегенеративни заболявания като болеста на Алцхаймер и Паркинсон. Под умерен прием се приема до 1 чаша за хора над 65 години и до 2 чаши за хора до 65 години.
 
Д-р Естебан Фернандез от мадридския Институт по хранителни науки и изследвания и колегите му публикуват през 2017 г. свое проучване върху червеното вино на страниците на журнала Frontiers in Nutrition.
 
Те акцентирали не на ефекта от самата консумация на виното, а от пътя, който активните му съставки изминават в човешкото тяло. Особен интерес за тях представлявали фенолните метаболити и ароматни съединения, образуващи се при преработка на алкохолната напитка в тялото.
 

За да изследват ефекта им върху нервната система, те изолирали споменатите съединения и ги приложили директно върху изолирани нервни клетки, поставени под изкуствено симулирани стресови фактори, типично водещи до дисфункция и смърт на невроните. Симулираната среда била специално нагласена, за да се доближава максимално до условията в човешкото тяло, характерни за началните стадии на невродегенеративните заболявания.
 
Те наблюдавали как двата типа съединения предпазват нервните клетки от смърт, дори при усилване на стресовите фактори. В допълнение, те наблюдавали и изцяло нов молекулярен механизъм, по който метаболитите на червеното вино нарушават сигналната каскада сигнализираща за самоунищожение на клетката - апоптоза. Този невропротективен ефект е напълно нов и непознат досега за науката, но зависи силно от състава на чревния микробиом на всеки един човек.


Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април