Топ 5 на полезните храни за зъбите ни

Вижте кои са те
Топ 5 на полезните храни за зъбите ни

Правилният начин на хранене може да ни помогне за справянето с голямото количество зъбна плака, пародонталните заболявания и възпалението на венците. Наред с поддържането на добра орална хигиена, употребата на някои укрепващи храни, спомагат за здравето на нашите зъби и венци.

Мляко

Млякото не е важно само и единствено за здравето на костите ни, но и за нашите зъби. От него зъбите стават по-силни и по-здрави, той участва в образуването на апатитния кристал, чрез което спомага за добрата минерализация на зъбите. Калцият спомага за защитата на зъбите, пази челюстта силна и здрава. Пиенето на 1% нискомаслено или обезмаслено мляко ще помогне за набавянето на най-много хранителни вещества, без допълнително натрупване с липидни плаки по стените на атрериите.

Сьомга

Богатите на мазнини риби като сьомга и скумрия са едни от малкото добри хранителни източници на витамин Д. Този витамин е важен за здравето на устната кухина, тъй като позволява на тялото да абсорбира и използва калция, като хранително вещество.

Портокали

Портокалите са леката изненада тук, но трябва да се знае че цитрусовите плодове могат да помогнат на венците да бъдат здрави чрез укрепване на кръвоносните съдове и съединителната тъкан, включително и съединителната тъкан, която държи зъбите в костта. Витамин С в цитрусите е мощен, спомага за намаляване на възпалението, което пък може да предотврати или забави развитието на възпалителни заболявания на венците.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април