Ряпа – сезонен продукт с ценни съставки

Има високо съдържание на витамин C
Ряпа – сезонен продукт с ценни съставки

Ряпата е сред малкото кореноплодни зеленчуци, при които листата не отстъпват по хранителна стойност и съдържание на полезни вещества на плода. В плода и листата на ряпата се съдържа комбинация от витамини, микроелементи и рядко срещани биоактивни вещества, която укрепва чревното и сърдечното здраве, подпомага детоксикацията на тялото и дори действа противораково.

В състава на ряпата се откроява високото съдържание на фибри, на витамин С и витамините В6 (пиридоксин) и В9 (фолиева киселина), както и на микроелементите желязо, калий, натрий, манган и мед.

100 г ряпа осигуряват около 50% от препоръчителния дневен прием на витамин С, около 25% от нужното ни желязо и по около 7-8% от изискуемия за деня прием на останалите микроелементи.

Ряпата съдържа и по-специфични вещества като органични нитратни съединения, брасинин и сярасъдържащи вещества от групата на глюкозинолатите, които ѝ придават специфичния аромат и вкус.

В листата на ряпата е установено също високо съдържание на витамин С, но по-важно в случая е наличието на друг и много по-труден за набавяне витамин – К. Листата на ряпата са сериозен източник на витамин К, на алфа-линоленова и други ненаситени мастни киселини с изявено противовъзпалително действие. Към тях трябва да прибавим и високите дози каротеноиди и най-вече лутеин – важен очен пигмент и мощен антиоксидант.

Благодарение на комплексния състав на ряпата и нейните листа редовната консумация на тези продукти е полезна в няколко ключови аспекта:

Укрепване здравето на червата – високото съдържание на фибри в ряпата подпомага бързото придвижване на храната през червата и намаляване натиска върху стените им. Това е много важно превантивно действие срещу развитие на дивертикулит и други проблеми с червата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април