Пресни или замразени плодове и зеленчуци трябва да купуваме?

Кога са най-хранителни и полезни за тялото
Пресни или замразени плодове и зеленчуци трябва да купуваме?

Имало ли е моменти, в които се чудите дали да заложите на пресни или замразени зеленчуци? Не му мислете повече. И в двата варианта плодовете и зеленчуците запазват хранителните си съставки, потвърди изследване на университета в Джорджия.

Изследователи са анализирали съдържанието на хранителни вещества на 8 различни плодове и зеленчуци (броколи, карфиол, сладка царевица, грах, зелен фасул, спанак, боровинки и ягоди) в шест различни сезона през последните две години. Те разделили продуктите на три различни групи: свежи, свежо съхранени (престояли в хладилника в продължение на пет дни) и замразени.

В по-голямата част от сравненията си изследователите не открили значителна разлика в съдържанието на хранителни вещества в продуктите, особено витамин С, провитамин А и фолат. В случаите на разлика замразените плодове и зеленчуци до по-голяма степен са запазили хранителните си вещества в сравнение със свежо съхранените. 

Това е така, защото плодовете и зеленчуците произвеждат ензими, които бързо водят до разваляне на хранителните вещества. Замразяването спира процеса на разграждане на продукта/гниене, докато не сте готови да ги изядете, казва Каролин Браун, диетолог, който не е взел участие в изследването.

Имайки предвид това, дилемата какви храни да купувате вече е решена – няма значение дали са пресни или замразени! Важното е да поемате достатъчно плодове и зеленчуци на ден, тъй като те са основният източник на витамини и минерали, които са необходими за здравето на мозъка, кожата, имунната система, мускулите и т. н. Освен това изследване от 2013 г. твърди, че хората, които хапват достатъчно плодове и зеленчуци, са по-щастливи.

Препоръчителната доза е 1 чаша плодове и 2-3 чаши зеленчуци на ден. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април