Защо не трябва да пием кафето си в стиропорени чаши

Вредят на здравето и природата
Защо не трябва да пием кафето си в стиропорени чаши

Стиропорените чаши безспорно са много удобни, особено когато сме в движение. Дали обаче е добре да ги използваме ежедневно и крият ли рискове за здравето ни?

Какво представляват чашите от стиропор?

Стиропорът е марката за материал, наречен полистирол. Полистиролът се инжектира с газ, за да се получи пяна, която след това се използва за опаковане на хранителни продукти.

Безопасни ли са за употреба стиропорените чаши?

Полистиролът от чашите и хранителните опаковки може лесно да попадне в храната или напитките. Стиролът, който се съдържа в тези материали, е канцерогенно вещество, което може да причини дразнене и секреция на слуз от очите и носа. Крие риск също така и от повишена умора, намалена способност за концентрация и нарушаване на хормоналните функции, което може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза.

Вредят ли чашите от стиропор на природата?

Може да отнеме около 500 години, докато стиролът се разгради, така че повечето от опаковките на хранителните продукти, които купуваме днес, могат да бъдат за еднократна употреба, но не и за разградими. Също така, процесът на преработка на полистирола може да замърси въздуха в голяма степен.

Като по-безопасна алтернатива на стиропорените чаши може да изберем биорагзрадими такива или да чаши за многократна употреба. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април