Глутенът няма да ви помогне да отслабнете

Най-новите доклади по темата са категорични!
Глутенът няма да ви помогне да отслабнете

Още преди няколко години нашумя безглутеновата диета като средства за загуба на килограми и то благодарение на знаменитостите Майли Сайръс и Виктория Бекъм, които твърдяха, че липсата на глутен в храната им е помогнало да отслабнат.

Интересен е фактът, че с всяка изминала година броят на последователите нараства без да има неоспорими доказателства в полза на този вид диета се казва в нов доклад публикуван в Journal of the American Academy of Physician Assistants.

Отслабване без да положите съзнателни усилия в тази посока - няма! Ето какво споделя д-р Glenn Gaesser автор на проучването и директор на Центъра за изследване на здравословния начин на живот в Arizona State University: "Американците имат желанието да открият някакъв магически начин, благодарение на който да разрешат голяма част от здравословните си проблеми и най-вече да отслабнат. Не можахме да намерим, нито една причина, която да доказва, че премахването на глутена от режима на хранене, може да доведе до загуба на килограми.”

Според д-р Glenn Gaesser съществуват само 3 причини някой да мине на безглутенова диета.

1561730Thinkstock/Guliver

1. В случай, че имате алергия към пшеничените протеини, което се среща около 0.1% от населението в света и обикновено се израства с възрастта. От нея страдат най-често най-малките.

2. Ако страдате от цьолиакия (целиакия) или автоимунно заболяване като например Тиреоидит на Хашимото. Около 1% от населението в света страда от това тежко заболяване.

3. Ако имате глутенова нетолерантност, състояние характеризиращо се със симптоми на подут корем, газове, умора и силно главоболие след консумация на съдържащите глутен продукти. Диагностицирането на глутеновата нетолерантност до известна степен е трудно да бъде открита на 100%, защото за разлика от алергията и цьолиакията не може да бъде засечена с помощта на кръвен тест. Така че диагнозата за глутеновата нетолерантност до голяма стенен е субективна.

В случай, че не попадате в нито една от следните категории не съществува нито една причина да се откажете от глутен, твърди учения.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април